úterý 24. září 2013

Schiacciata con l'uva..., sladká focaccia s hroznovým vínem


A opět zde máme dobu vinobraní, vinné hrozny krásně dozrávají a barví se do barev podzimu. Vinice jsou plné šťavnatých plodů a to je ten správný okamžit na přípravu této sladké focacci. A nebo jak jí říkají v Toskánsku schiacciata con l'uva. Základem je kynuté bílé chlebové těsto, nebo-li těsto na pizzu. Pak už jen záleží na chuti, v tomto případě na sladko, posázená hroznovým vínem, jemně pokapaná olivovým olejem a pocukrovaná.
 
 
 
 
Základní  chlebové těsto
 
300 g hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
200 ml vlažné vody
20 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
špetka soli
400 g hroznového vína
100 pískového cukru
 
 
 
 
 
Ze surovin přípravíme vláčné kynuté těsto a necháme kynout v teplém prostředí cca 1 hodinu. Těsto znovu krátce zpracujeme a rozválíme na obdelník o výši cca 3 -  4 mm. Polovinu poklademe vypeckovanými a rozpůlenými bobulkami hroznového vína, pocukrujeme poloviční dávkou cukru a lehce pokapene olejem. Těsto přeložíme na půl a trochu přímáčkeme ke spodní části, povrch znovu poklademe vínem, pokapene olejem a pocukrujeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 minut. Podáváme vlažnou nebo studenou.
 
 
 
 
 
A abych Vás ještě více nalákala, představte si tu krásnou vůni ovoce a jemného karamelu, který se vytvoří na povrchu.  Nezapomeňte na sklenku dobrého vína, jak jinak, je vinobraví....:)
 
Dobrou chuť... Sonia
 
 

10 komentářů:

  1. Sonička...pre mňa veľmi zaujímavý recept a lákavý...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že zaujal, jestli vyzkouších a bude chutnat, tak napiš, krásný den :-)

      Vymazat
  2. Ahoj Soni, mňam..moc mě láká recept vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alis díky, za vyzkoušení určitě stojí, trochu jiná chuť než focaccia slaná, ale stejně dobrá :-)

      Vymazat
  3. Soni, nádhera, jak recept, tak psaní, tak nápad. Určitě vyzkouším. Děkuji za typ a přeji nádherný den.Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, jsem ráda, že Tě recept zaujal, a když bude chutnat budu velmi ráda, krásný den i Tobě :-)

      Vymazat
  4. Zajímavé, to stojí za vyzkoušení, díky:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajka já děkuji Tobě, že jsi si našla chvilku :-)

      Vymazat
  5. DNES JSEM PRVNĚ NA VAŠEM BLOGU.
    MOC MĚ ZAUJAL.
    TĚŠÍM SE AŽ JEJ CELÝ PROHLÍDNU.
    DĚKUJI ZA RECEPTÍK.
    PŘEJI PŘÍJEMNÝ VÍKEND.
    BOHDA
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují, jsem velmi ráda za každou novou návštěvu a komentář, který mě potěšil. Krásný víkend i Tobě :-)

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty