sobota 25. srpna 2012

Malé vzpomínání na rybízovou marmeládu

Tak jsem tu se slíbeným receptem na rybízovou marmeládu a trochu povídání o ní. Rybíz už sice dozrál, máme upečeno mnoho dobrých koláčů a zavařeno  řadu dobrých marmelád, ale doufám, že můj recept bude někomu inspirací třeba na příští rok ... :)





Asi začnu touto skleněnou mísou, je to památka na mojí babičku. Patřila jí, a nyní já jí opatruji jako oko v hlavě. A pak samozřejmě rybíz, nekonečná řada keříků, které byly každý rok plné lahodných bobulek různých barev, já mám nejraději rybíz černý a Vy...? A pak samozřejmě trhání a trhání těchto malých kuliček, které se měnily v různé laskominy.
Když se u mé babičky vařila rybízová marmeláda, byla to vždy pro mě velká událost, bylo mi asi tak 5 let a nejraději jsem trhala rybíz s mojí tetou Květou. Mám na tyto momenty moc hezké vzpomínky, seděly jsme na malé stoličce pod keříkem a zpívaly a zpívaly. Ještě si pamatuji tu písničku, kterou jsem zpívala stále znovu a znovu, možná jí někdo znáte ...
Lístečku dubový,
nepadej do vody.
Vzala by tě voda,
byla by tě škoda,
lístečku dubový.

Hlavně tato část se mi velmi líbila ...:)
A pak na výrobu této marmelády moje babička měla zázračný mlýnek, jednou stranou se dával čistý rybí  a z druhé strany vytékala čirá rybizová šťáva, to se pak vařila marmeláda jedna radost bez dlouhého pasírování.


Tak toto je moje teta Květa, které děkuji za hodně milých vzpomínek, snad se nebude zlobit, že jsem uveřejnila její fotografii, ale byla a stále je moje prima teta...




A toto je zase moje rybízová marmeláda a samozřejmě recept




 

Čistý rybíz dáme do hrnce a rozvaříme, necháme vychladnout a propasírujeme, nejlépe dvakrát. Zvážime takto připravenou šťávu a přidáme cukr o stejné váze jako je šťáva. Přivedeme k varu a vaříme až začne šťáva houstnout, uděláme zkoušku na talířek, jestli šťáva ztuhne je marmeláda hotová. Dáme do skleniček, uzavřeme a necháme vychladnout. Opravdu nic složitého, ale určitě mi dáte za pravdu, že je výborná.



Rybízové vzpomínání, tak zase příští rok..., určitě budu muset připravit hodně dalších laskomin, na které letos  nebyl čas...

10 komentářů:

  1. "Lístčku dubový" mi kdysi zpívala moje babička. A rybízová je moje nejoblíbenější. Krásný článek. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc, a jak vidím máme toho hodně společného, hezké vzpomínky a zálibu v dobré kuchyni...:))

    OdpovědětVymazat
  3. Veľmi pekné spomienky ,,,aj ja mám na moju starkú,,,,aj fotky sú veľmi pekné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkujem, vzpomínky jsou krásná věc, a když k tomu přidáš nějaký ten hodně starý rodinný recept...:))

      Vymazat
  4. Sonka, tak som sa už tešila na tento nový príspevok :-)) Fotky sú nádherné a tiež aj spomienky :-))....a ešte moja obľúbená marmeláda :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ywett díky za milá slova, moc mě těší, že se Ti můj post líbí, a hlavně, že se mohu podělit jak o dobrý recept tak o povídání o něm...:-)

      Vymazat
    2. veľmi sa mi u teba páči a už teraz sa teším na ďalšie príspevky :-)

      Vymazat
  5. S radostí oznamuji, že tento skvělý blog získal jednu z nominací Liebster blog:-) Více info zde http://janina.kutik.info/2012/08/pred-par-dny-jsem-si-na-svem-blogu.html
    Mimochodem rybízová marmeláda je naprosto skvělá:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásné ocenění, kterého si velmi vážím velmi jsi mě potěšila, díky, díky, díky...:))

      Vymazat
  6. Možno neuveríš ale takto varím ríbezľový lekvár aj ja...recept mám od mamy, ktorá ho takto pripravovala veľa rokov, je to najlepší ríbezľový lekvár aký môže byť...

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty