Hlavním městem italského regionu Piemonte je Turín, nachází se na severozápě Itálie a leží na úpatí Alp, kde se spojují řeka Po a Dora. Je to krásné město s parky, paláci a starobylými kavárnami, a právě symbolem tohoto města je grissino. Kolem roku 1675 ho ve svém pekařství připravil Antonio Bruero pro člena rodiny Savoia, který měl problémy s trávením chleba. Toto pečivo, které nezatěžuje trávicí ústrojí a má i výbornou chuť se pak velmi rychle rozšířilo také po celé Itálii.
A tak jestli jste milovníci křupavých tyčinek, které perfektně nahradí chléb a pečivo, můžete vyzkoušet tento základní recept. Tyto grissini jsou ochucené rozmarýnem ale můžete si přidat bylinky podle své chutí, zde se fantazii meze nekladou.
Budete potřebovat
250 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
1 kl soli
1 kl medu
90 ml vlažné vody
1pl nasekaných jehliček rozmarýnu či jiných bylinek
Mouku dáme do mísy přidáme sůl, med, rozmarýn a rozpuštěné droždí ve vlažné vodě. Zaděláme těsto a na teplém místě necháme kynou až zdvojnásobí objem. Nakynuté těsto rozválíme válečkem do tvaru obdelníku na výši 1 cm a nakrájíme ho nožem na proužky o šíři 1 cm. Tyto proužky rukama zakulatíme,. dáme je na plech s pečícím papírem a pečeme 20 - 30 minut (podle Vaší trouby) až budou mít světle zlatou barvu. Dobře uzavřené vydrží i několik dní.
Já je nejraději k uzeninám, sýrům a salátům, ale i samotné jsou výborné...
křup, křup...:)
lákavý a nádherný recept, ako všetky od teba! :-)
OdpovědětVymazatYwett děkuji, vždy mě potěšíš, měj se krásně...:-)
OdpovědětVymazatďakujem Sonka :-)
VymazatKlasika co nikdy neomrzí:)
OdpovědětVymazatJani přesně tak...:))
Vymazatgrissini <3
OdpovědětVymazatDíky....:-)
VymazatTie vyzeraju super! Urcite vyskusam.
OdpovědětVymazatMiša děkujem, ať Ti chutná...:-)
VymazatAhoj Soni, recept na grissini jsem si opsala a brzy vyzkouším!!!!
OdpovědětVymazatAlis to jsem moc ráda, tak ať se Ti povedou pěkně křupavé..:)
VymazatK posezení s přáteli u vína se u nás nejčastěji podává foccacia, ale myslím, že grissini budou příjemná změna. Díky za recept.
OdpovědětVymazatOsobně preferuji spíše slané dezerty než sladké. Jako vlastně jsem nikdy nebyla zase taková fanynka sladkého a tak. No, a když se to spojí s dobrou kávou, tak je to fakt šleha. U nás je super pražírna zrnkové kávy Jihlava, kde bereme zrna a když se to pak spojí prostě s nějakým dobrým slaným dezertem s čerstvými bylinkami, tak je to mnohem lepší než třeba Red velvet.
OdpovědětVymazat