sobota 13. září 2014

Chilli paprička

 
Také máte slabost pro Chilli papričku? Dnes jsem navštívila jednu menší akci věnovanou tomuto koření. Velmi mě překvapila hojná varianta těchto papriček, sešlo se jich až na 80 druhů. Ač se to nezdá, mají svou charakteristickou silnou vůni, mohou se chlubit i velkou škálou barev, která jde od bílé po černou.
A že prospívají lidskému organizmu o tom není pochyb, obsahují množství vitamínu C, karoten podporují chuť k jídlu a mají příznivý účinek na zažívání, ale jak se říká všeho s mírou.

 
Můj dnešní úlovek 
 
 
A kde se Chilli paprička převážně pěstuje? No především v tropech, v subtropech Indie, v Číně, Japonsku, Vietnamu, též v Africe a Jižní a Střední Americe, hojně používaná a pěstovaná je v Mexiku. Papričky jsou především plody exotických druhů křovitých paprik.
A jak se pozná stupeň pálivosti?
 
Pálivost chilli papriček způsobuje látka capsaicin. Tato látka dráždí  receptory bolesti v ústech, které jsou odpovědné za pocit pálení.  K měření pálivosti se používá tzv. Scovilleho stupnice, která je pojmenována po Wilburu L. Scovillem, americkém chemikovi, který v roce 1912 zveřejnil metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test. K měření dle tohoto testu je potřebná paprika, voda a cukr. Paprika se smíchá s vodou a cukrem a následně se ochutná. Pokud roztok pálí, naředí se vodou a opět ochutná. Tento proces se opakuje až do stavu, kdy roztok nepálí. Stupeň naředění tak odpovídá příslušnému číslu SHU (kolikrát musí být roztok naředěn, aby kapsaicin nebyl detekován chutí).
 
Tabulka  SHU pro různé druhy papriček
PapričkaSHU
Sladká paprika0
Pimento, Pepperoncini100 - 500
Santa Fe Grande500 - 1000
Poblano/Ancho1000 - 1500
Rocotillo1500 - 2500
Jalapeño2500 - 5000
Chipotle5000 – 10,000
Serrano/Manzano/De Arbol10,000 – 30,000
Cayenne/Tabasco30,000 – 50,000
Piquin /Chiltepin50,000 - 100,000
Habanero/Scotch Bonnet/Birds Eye100,000 - 350,000
Red Savina Habanero350,000 - 600,000
Naga Jolokia800,000-1,000,000
Čistý kapsicin16,000,000
 
 
A po této užitečné tabulce, která nám pomůže vybrat určitě tu správnou papričku, trochu barevného pokoukání na barevnou škálu tohoto koření
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mějte se krásně a pikantní neděli Vám všem ...
 
Sonia
 
 
 
 
 
 
 


4 komentáře:

  1. Soničko Tvoje fotky nemajú chybu. Papričky sú tak nádherne, no škoda ja ich nejak nemôžem, ale davam ich do varenia v malo množstve 1-max.2.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško děkuji moc, máš pravdu s papričkami se musí opatrně někdy stačí i jedna malá a je veselo až až :-))

      Vymazat
  2. Krásné fotečky. Já si papričky zamilovala až na "stará kolena". Vždy mě pálivé věci vadily a teď se po nich mohu utlouct. Mám ráda italské peperoncino, což jsou usušené a rozdrcené papričky, a přidávám špetku i do bramboračky. Téměř u všech jídel se jimi zvýrazní chuť. Samozřejmě, že používám s mírou.

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Věrko, jsem ráda, že jsi papričkám přišla na chuť, já je též často používám a jak správně říkáš, někdy troška zvýrazní chuť celého pokrmu, měj se hezky :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty