úterý 3. dubna 2012

Jablkový koláč

Jablkový koláč, by mohl být asi ten jevhodnější moučník, který si můžeme upéci před nastávájívími svátky. Je pravda,že výběr mezi moučníky je hojný, já jsem se však rozhodla pro jablíčka a to z důvodu, že je to lehký a šťavnatý koláč, vhodný k odpolední kávě či čaji, a nebo i ke snídani. Tentokrát jsem nepoužila skořici, která dá  tu Vánoční cuť, ale přidala jsem citronovou šťávu, pro svěží vůni.




Zde je rozpis




Postup
Jablíčka oloupeme a dvě nakrájíme na malé kousky, další dvě na tenké plátky a pokapeme  citronovu šťávou. Troubu si zahřejeme na 180°C. Vejce ušleháme s cukrem a přidáme rozehřáté máslo, dvě lžíce citronové šťávy, dále mouku, špetku soli, prášek do pečiva a je-li těsto příliš tuhé přidáme trochu mléka. Poloviční dávku těsta nalijeme do předem vymazane a vysypané formy, poklademe jablíčky nakrájenými na kousky, a doplníme druhou dávkou těsta na kterou naskládáme na plátky nákrájená jablíčka.Pokapeme citronem a pocukrujeme. Pečeme cca 40 minut. Vychladný koláč pocukrujeme moučkovým cukrem, nebo potřeme rozehřátou meruňkovou marmeládou.




Dobrou chuť

2 komentáře:

Děkuji Vám za Vaše milé komenty