čtvrtek 29. března 2012

Velikonoční kynutý věnec

Velikonoce, svátky jara. I toto období má své tradice a mezi ně patří i připrava nejrůznějších jídel a moučníků. Když jsem listovala kuchařkou Marie Janků-Sandtnerové zaujal mě tento již starý recept na kynutý věnec. Pochází z prvního vydání knihy receptů z roku 1924, tento recept obsahuje jen několik základních ingrediencí, ale výsledek je vynikající. Krásně nadýchaný a provoněný moučník, který by určitě neměl chybět na Velikonočním stole. Základem jsou však kvalitní suroviny, jako je například droždí, které musí být čerstve a tudíž zde hraje základní roly. A právě o droždí se též zmiňuje Marie Janků-Sandtnerová, a nemůžu než citovat část kterou věnuje kvasnicím, no prostě byla to jiná doba.




Píše: Staří pamětníci dobře vědí, jak dříve se prodávaly kvasnice v pivovarech na žejdlíky a holby, a jak drožďářky chodívaly s putnou na zádech dům od domu nabizejíce droždí. Těsto vykynuté pivním droždím mívalo pachuť nahořklou a bylo mnohdy cítit pivem. Ale naše babičky neměly tak mlsných jazýčků a přece jen pekly pečivo s tímto droždím, poněvadž jiného nebylo. Ale když pokrokem průmyslu počalo se vyráběti droždí lisované, vytlačilo droždí tekuté úplně, poněvadž bylo čisté, bez pivní pachuti.

Ale nyní již k receptu, popis je samozřejmě ten originální.







Rozpis:
50 dkg hladké mouky, 5dkg másla, 2 1/2 dkg cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, citronová kůra, sůl, tluč. vanilka, 2dkg droždí, 3/16 l smetany, 5 dkg utřeného másla na potření dovnitř, 1 vejce na pomazání, 2 dkg mandlí nebo rozinek, 1 dkg kystalového cukru, 2 dkg másla na plech. (Mé poznámky: já jse upravila dávku cukru na 10 dkg, na místo másla na plech jsem použila pečící papír, tlučenou vanilku jsem nahradila vanikovým cukrem.)

Postup:
Máslo, cukr, žloutky, vejce třeme v míse 15 minut. Poté přídáme sůl, vanilku. strouh.citr. kůru, z droždí připravený vykynutý kvásek a vlahou smetanu. Vše zahustíme moukou , vypracujeme tuhé těsto a dáme kynout 1 hodinu. Vykynuté těsto vyválíme na obdélník, potřeme jej do pěny umíchaným máslem, složíme a překládáme střídavě do 1/3 třikrát. Po čtvrté těsto rozdělíme na pět dílů. Ze tří dílů vyválíme rukou dlouhé válečky, upleteme věnec, položíme jej na rozpuštěným máslem pomazaný plech a na to položíme druhý, menší věnec, upletený pouze ze dvou dílů. Takto upravený věnec dáme vykynout. Poté jej potřeme dvakrát umíchaným vajíčkem, posypeme krystalovým cukrem a sekaným loupanými mandlemi nebo rozinkami a dáme péci nejdříve do horké trouby, pak oheň zmírníme a věnec dopečeme. Upečený pocukrujeme.





Přeji doubrou chuť  a krásné Velikonoce plné jarního sluníčka.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty