úterý 20. března 2012

Grilovaný lilek

Lilek nebo baklažán, u nás ještě né moc připravovaná zelenina, krásné fialové barvy a dužnatých plodů. Způsobů na úpravu této zeleniny je mnoho, např smažené, grilované, zapečené lilky v troubě atd. Lilek je jednoletá rostlina příbuzná s bramborem. Dorůstá až jednometrové výšky a květy jsou nachové až světle fialové. Plodem jsou červenofialové bobule  a pochází z jižní Evropy, hlavně z Balkánu. Má i léčivé účinky, formou využití je především čerstvě vymačkaná šťáva z plodu, případně hotový pokrm z plodu. Čerstvá šťáva má antibiotické účinky, čerstvé plody snižují obsah cholesterolu v krvi. Lilek vejcoplodý podporuje činnost jater a tzv. čistí krev. Proto je vhodý i jako podpůrný prostředek při léčbě kožních afektů a ekzémů.
Tento můj recept na grilovaný lilek je velmi jednoduchý na přípravu, a má výbornou chuť, proředevším pro ty kdo mají rádi pikantnější kuchyň. Je vhodný jako předkrm nebo příloha k masu či sýrům.





Budeme potřebovat
3 větší lilky, 200 ml olivového oleje, 200 ml vinného octa, 3 - 4 stroužky česneku, pálivou papričku, petrželku, sůl.

Lilky dobře umyjeme pod tekoucí vodou a nakrájíme příčně na plátky cca 0,5cm. Posolíme a necháme odpočinout asi 30 min. Osušíme papírovou utěrkou a grilujeme po obouch stranách. Lilky necháme vychladnou a připravíme si nálev. V míse dopře promícháme olej a ocet, česnek nakrájíme na plátky a petržel na větší kousky. Do nádoby nejlépe skleněné dáme jednu vrstvu grilovaného lilku, posypeme česnekem, petržilkou, papričkou a zalejeme nálevem. Tak pokračujeme až zpracujeme všechny suroviny. Nakonec zalijeme vše olivovým olejem, dbáme na to, aby lilek byl vždy ponořen v nálevu. Nádobu uzavřeme a necháme 24 hodin v chladničce uležet. Přeji jen dobrou cuť.




 



7 komentářů:

Děkuji Vám za Vaše milé komenty