neděle 4. března 2012

Perník - medový perníček do srdce chodníček

Příjemnou první březnovou neděli. Sluníčko nám dnes sice moc nepřálo a do jara nám chybí ještě několik dní, ale nezoufejme protože jak říkají březnové pranostiky: Studený březen, mokrý máj, bude humno jako ráj. Tak si asi na sluníčko  budeme muset počkat ještě nějaký ten den.
Ale dnešní neděle je již druhá postní tedy pražná, podle postního jídla, nazývaného "pražmo". Pražmo jsou upražená obilná zrna nebo klasy. Z tohoto pražma se také připravovala polévka "praženka". Musím se přizna, že jsem toto jídlo jikdy neochutnala, škoda. Možná jednou najdu šikovnou kuchařku, která toto jídlo umí připravit.
Dnešní můj moučník - tedy perník má sice jěště nádech Vánoc, ale jsme ještě v zimním období a vůně koření nám příjemně provoní kuchyň, Já jsem ještě přidala rozinky a na kousky nalámanou hořkou čolokádu, perník byl pak pěkně vláčný.





Našleháme vejce s cukrem, přidáme olej, mouku, prášek do perníku, kakao, mléko a vypracujeme vláčné těsto. Přidáme nalámanou čokoládu a rozinky. Nalejeme do moukou vysypané formy a pečeme asi 35 až 40 minut při 180°C.




Můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

A na závěr ještě jedna březnová:
Jestli březen kožich stáhl,
duben rád by po něm sáhl.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty