Quiche - jednoduše slaný koláč plněný zeleninou a nebo i masem podle chuti. Kdo má rád tyto zapékané rustikální koláče určitě si příjde na své. Variant je opravdu mnoho a určitě se fantazii meze nekladou. Můj dnešní quiche je bramborový, je to taková příjemná obměna zapečených brambor v křupavé kůrčičce lístového těsta. Může posloužit třeba jako lehká jarní večeře, a komu chutná, je výborný i za studena.
Ropis
6-7 středních brambor, 1 plát listového těsta, 100 g ementálu, 150g moravské krkovičky (nebo jiné uzeniny podle chuti), 2 vejce, 200 ml smetany nebo mléka, pažitka, petrželka, sůl, pepř, na špičku nože strouhaný muškátový oříšek.
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a vaříme v mírně osolené vodě do měkka (nesmí se však plátky brambor rozlámat). Rozválíme listové těsto a vyložíme jím zapékací formu, poklademe plátky brambor, na kousky nakrájenou uzeninou, a nastrouhaným sýrem. Zalijeme vejci, které jsme rozšlehali ve smenatě, osolili ,opepřili a okořenili muškátovým oříškem. Povrch posypeme pažitkou či petrželkou. Pečeme ve vyhřáté troubě 200°C asi 25 - 30 minut až bude koláč dozlatova upečen.
Může se podávat podle chuti, třeba s jarním salátem...
luxusní :-) musím si konečně pořídit formu i na koláč, abych mohla takové dobroty dělávat :-)
OdpovědětVymazatDěkuji,dobrá forma je opravdu k nezaplacení, využije se na mnoho způsobů a moc pěkně se v ní peče :)
OdpovědětVymazat