neděle 6. května 2012

Rebarborový koláč



Tak jsem ani nevědela kolik názvů a v kolika zemích se rebarbora používá. Zajímavé však je, že téměř všude se zpracovává převážně na sladko, do koláčů a zavařenin. S další otázkou se kterou jsem se setkala. Je rebarbora ovoce nebo zelenina? Určitě se shodneme v tom, že je rebarbora druh zeleniny?! Proč se ale téměř všechny způsoby jejího zpracování shodují s postupy zpracování ovoce?  A mají snad rebarborový koláč, marmeláda nebo lákavý pohár se šlehačkou něco společného se zeleninou? Určitě ne! Jedno je však jisté chutná výtečně.

Dokonce i její odpad je dekorativní





V těchto dnech se web jen hemží rebarborovými koláči, a jinými druhy moučníků.  Tak jsem se i já nechala inspirovat a tady je jeden z mých oblíbených receptů o který se rádá podělím, samozřejmě nemůžou chybě jahody! Kobminace rebarbory a jahod je prostě báječná a jak jinak je přeci období jahod!




Rozpis je na pečící formu o velikosti cca 26 cm

200 g hladké mouky, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 50 ml slunečnicovéh oleje, 50 ml smetany nebo mléka, 1 prášek do pečiva, 600 g rebarbory, 4 - 5 jahod.

Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kousky asi 1,5 cm, zalijeme vodou a necháme krátce přejít varem. Vodu slejeme, tímto způsobem rebarbora ztratí přebytek kyselin. Znovu dáme na oheň přidáme 3 - 4 lžíce cukru a necháme krátce povařít. Z vajec, cukru, oleje, mouky a dalších surovin připravíme vláčné těsto, které nalijeme do předem vymazané a vysypané koláčové formy. Na povrch rozložíme vychladlou rebarboru, na kolečka nakrájené jahody a posypeme žmolenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 30 minut.





Přejí krásný příští týden, ať je dobrý jako váš rebarborový koláč.


15 komentářů:

  1. No mám se zase opakovat a psát nááádherné fotky ?:)))) Já ještě s rebarborou nepekla takže ji tenhle týden musím splašit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani děkuji,určitě sežeň a upeč, bude ti moc chutnat...:)

      Vymazat
  2. Ja rebarboru milujem, sladkokyslý rebarborový kompót mi pripomína detstvo a ten tvoj koláč vyzerá vynikajúco, mala by som tentokrát vyskúšať upiecť z nej nejaký koláč a asi začnem s týmto tvojim :)
    P.S. máš nádherné fotky a tie taniere sú krásne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Biba moc ti děkuji, jsem ráda, že tě můj koláč zaujal,jestli ti bude chutnat budu velmi ráda. Talíře jsou po mé prababičce, měla ráda hezké věci...:)

      Vymazat
  3. Tak žmolenka sa mi dnes zvýšila, rebarboru som zatial nechutnala, tak to môžem skúsiť... :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Rebarboru som zatial nechutnala, žmolenka sa mi dnes zvýšila z koláča, tak pojdem na to... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za ochutnání, má příjemnou sladkokyselou chuť a se žmolenkou se nesmí přehánět,přeji šťastné pečení :)

      Vymazat
  5. Rebarborový koláč pekla vždycky moje maminka...dlouho jsem si k němu nacházela cestu, ale stojí za to:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Né každý má rebarboru rád, ale komu chutná určitě si přijde na své...:)

      Vymazat
  6. Soni,
    to je úžasný tip a přesně jak jsi psala - i ten odpad vypadá půvabně ;-).
    Skvělý blog, fandím! ;-)
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  7. Vivi,moc děkuji za komentář a jsem rádam, že se ti zde líbí:)

    OdpovědětVymazat
  8. Už se moc těším až si na zahradě natrhám rebarboru a tohle si upeču! Myslíš, že se mi to povede, pokud bílou mouku zaměním za celozrnnou? (a cukr za med?:D)
    Jinak nádherný blog, moc se mi tu líbí a jsi báječná fotografka

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji ti moc za pochvalu vždy potěší,úpravy v surovinách můžeš klidně vyzkouše, stačí když se budeš držet dané hmotnosti, v kuchyni má přeci místo i fantazie! Přeji ti zdárné pečení...:)

    OdpovědětVymazat
  10. len sa tak flákam po nete ... a tak som objavila tento blog ... a musím pospomínať .. rebarbora a len koláče, sladké ??? kdeže ... od malička sme mali na záhrade rebarboru, keď ma mama nútila plieť záhony, vyhlásila som, že keď budem veľká, na celú záhradu nasadím, len rebarboru, tie veľké lopúchy nedajú šancu burine a úroda je vždy ☺ ... rebarborový prívarok bol jediný, ktorý som v detstve bola ochotná zjesť (nečudo, chutil ako roztopený nakuk ☺), samozrejme s volským okom a zemiakmi, plnohodnotný obed ... a keď neboli lízatká poruke, ošúpaná stonka rebarbory vydržala dlho a ako chutilaaaaa .... a že existujú aj výborné koláče z rebarbory, to som objavila až ako dospelá ☺
    no proste, rebarbora je liek na všetko ... a ja ďakujem za toto pekné pripomenutie detstva ♥

    OdpovědětVymazat
  11. Moooc kraat vdaka za uzasny recept!! Zapisujem do pisanky! Dnes som piekla, uz sa tesim kedy pride manzel z prace a ochutnaaa! Krasny den :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty