Po minulé a příjemné procházce podzimním parkem, by to dnes chtělo trochu těch kalorií na zahřátí. Žádné krémy, ale lehký koláček či dortík, který se rozplyne na jazyku. Zvlášť, když má posloužit jako tečka za večeři s přáteli. Ale u mě to je již delší dobu trochu jinak, na večeři jsem tentokrát byla pozvána já s celou rodinou. A jsem já, co se ptám mých přátel jaký moučník mám tentokrát připravit? Bohužel mám své přátele trochu rozmazlené a asi to bude moje vina. A musím se přiznat, že často nezůstate jen u jednoho druhu moučníků. Tak prostě když jdu na návštěvu cestuje semnou i půl kuchyně. A co Vy jste na tom podobně...? Ale nýní již k mému koláči, musím říci, že se po něm jen zaprášílo a to mě udělalo velkou radost a tak Ván nabízím tento recept, možná, že se Vám jednou bude hodit.
Tentokrá jsem použila dlouhou formu na linecké koláče, ale bez problémů se může použít kulatá i čtvercová.
Linecké těsto
320 g hladké mouky, 135 g másla, 1 - 2 vejce podle velikosti,1 kávová lžička prášku do pečiva, malá špetka soli.
Ze surovin si vypracujeme vláčné těsto, dáme ho do chladničky vychladit a vyplníme jím koláčovou formu.
Čokoládová náplň
150 g hořké čokolády, 50 ml smetany na šlehání, 1 polévková lžíce medu.
Hořkou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni, mezitím zahřejeme smetanu a rozpustíme v ní med, nesmí se však vařit! Zahřátou smetanu po částech a za slátého míchání přidáme do horké a rozpustěné čokolády čímž nám vznikne jemný krém.
Bílá náplň
70 g cukru, 70 g másla, 140 g hladké mouky, (nebo 70 g hladké mouky a 70 g mandlové moučky, nebo moučky z lískových oříšků - to pro ty co nemají alergii na suché ovoce), 2 menší vejce, 1/2 lžíčky skořice.
Vejce našleháme s cukrem, rozpuštěným máslem a dalšími surovinami do krému.
Postup
Na těsto do koláčové formy rozetřeme čokoládovou náplň, na ní náplň bílou a na povrch dáme oloupané a rozpůlené hrušky (dobře zralé). Pečeme v troubě při 180°C přibližně 30 minut. Vychladlý koláč potřeme rozpuštěnou meruňkovou marmeládou (pouze hrušky) a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Přeji doubrou chuť a své přátele si přeci jen trochu hýčkejte, budete mít z toho příjemný pocit...:-)
Ten vypadá jako z nějakého časopisu. Že jsi ho vystřihla, přiznej se! :):D
OdpovědětVymazat....:D,to jen tak vypadá,ale chtná skvěle...:))
VymazatSonio, díky za návštěvu u mě na blogu a ten koláč teda je.... zkusím ho, ale určitě nebude tak krásný :-)) Jana
OdpovědětVymazatJá děkuji....:)) a určitě se povede, není zas až tak složitý, ale dobrý...:-)
Vymazathmmmm mlask, ta fotka řezu to je úplná fantazie:)))
OdpovědětVymazatMňam, mňam bohužel už není, ale snažila jsem se, bych si na návštěvě neudělala ostudu, a samozřejmě jsem si také jeden upekla...:-D
VymazatHm...aj sa pripájam k prvému príspevku, už sa priznaj že si ho vystrihla z časopisu? :-)))
OdpovědětVymazatNo fakt bomba, si riadna šikulka, proste to vieš...nilen dobre a krásne napiecť ale aj nafotiť.
Palec hore. Krásny víkendík prajem.
Mery děkuji moc, vždy mě umíš potěšit, krásný konec týdne i Tobě...:))
VymazatNádhera!! Koláč vypadá opravdu krásně:-))
OdpovědětVymazatJani díky, díky moc...:))
VymazatAch, ten vypadá tak nádherně! Škoda jen, že nemám žádné hrušky a ty z obchodu, co procestovaly půlku světa, prostě nemají žádnou chuť :-(
OdpovědětVymazatjsem moc ráda, že jsem narazila na tento blog, kam se budu chodit pravidleně uslintávat a inspirovat :-)
Moc děkuji za návštěvu, vždy mám radost když můj recept mé návštěvníky inspiruje, a nějaká ta hruštička se určitě sežene, také jsem byla odkázána na velkoobchod, přeji hezký konec týdne...:))
VymazatNa prvý pohľad vyzerá obyčajne ako nejaká bublanina (hoci ani tá by nebola márna), ale v tom reze - luxus! Idem si hneď recept skopírovať (niečo od teba som už aj robila). Inak cibulák som dlho nemala rada, ale teraz akoby som si ho znovu obľúbila, má v sebe niečo nóbl.
OdpovědětVymazatOli děkuji za komentík, když bude koláček chutnat bubu velmi ráda a přeji ať se povede...:-)
VymazatJuj mnam, som do tvojho blogu tajne zamilovana ;)
OdpovědětVymazatOj, ani nevíš jakou mám radost, děkuji...:)
Vymazatmám rovnaký pocit, ako Miška :-)....Sonka, nádhera a poriadne lákavá dobrota...a tie fotky, wow! :-)
OdpovědětVymazatRobila som tento koláč presne podľa receptu, žiaľ nie a nie ho dopiecť aj tak ostalo biele cesto surové :-( pečiem pravidelne, tak toto sa mi nestalo ani si nepamätám .... tiež som ho chcela ponúknuť návšteve, idem hľadať náhradný plán ....G.
OdpovědětVymazatJe mi velmi líto, že koláček nedospěl ke zdárnému konci, recept je více než vyzkoušený, možná nastala chyba v době pečení, která je indikativní, bohužel každá trouba peče trochu jinak a je na nás vystihnout dobu a někdy i
OdpovědětVymazatstupeň teploty. Čokoládová náplň koláče má krémový charakter, a bílá jelikož obsahuje mouku a vejce při pečení utvoří ta koláči korpusový povrch. Určitě by stačilo přidat stupně a nebo délku pečení :-)