čtvrtek 6. prosince 2012

Sv. Mikuláš... a Sv. Ambrož

Tyto dvě jména najdeme dnes a zítra v kalendáři a to nejen v tom našem. Připomenutí těchto dvou svátků patří též již k předvánočním tradicím. Večerní pochůzka Mikuláše, čerta a anděla je u nás všeobecně známa. Laskavé slovo Mikuláše a i hrozný pohled čerta určitě patří i dodnes k nejsilnějším dětským zážitkům.



Sv.Mikuláš, biskup, se narodil kolem roku 250 ve městě Pataře v rodině zbožných a bohatých křesťanů. Po smrti rodičů rozdal velkou část svého majetku chudým a vydal se na pouť do Palestiny, zemřel v maloasijském městě Myra, kde  působil jako biskup asi do roku 345. Svatý Mikuláš je patronem námořníků a rybářů, ochráncem převozníků a hlavně dětí. Podle staré lidové víry sestupuje každý rok 5. prosince navečer z nebe na zem, obchází lidské příbytky a spolu s čertem a andělem rozděluje pamlsky a ovoce hodným dětem, stejně jako uhlí a brambory dětem zlobivým.




Sv. Ambrož se narodil roku 339 v německém Treviru a po vystudování práv se stal soudcem v Miláně. I když nebyl pokřtěn, byl pro svou dobrosrdečnost zvolen milánským biskupem. Zemřel 4.dubna roku 397. Jaho hlavními atributy jsou metla a úl. Jako malého ho prý napadl roj včel, který mu ale nijak neublížil. V místech, kde byl kostel zasvěcen sv. Ambrožovi, bývalo dříve zvykem v den svátku, honění dětí Ambrožem kolem kostela. Přestrojený Ambrož měl na hlavě černou, do špičky stočenou čapku se závojem přes obličej a v levé ruce uzlíček s cukrovinkami. Objevoval se za soumraku u kostela, kde na něho čekávalo vždy několik dětí, které na něho začali hrdinsky pokřikovat a Ambrož je začal honit. Při tom občas ztratil nějaký ten pamlsek a tím přilákal děti ke sbírání.




Sv.Ambrož a kostel Snt.Ambrogio Milano


A na závěr jedna malá inspirace na sváteční pečení Vánočních perníčků. Toto je dvojitá dávka mých perníčku, které jsem tu uveřejnila v říjnu.







 
Budeme potřebovat

660 g hladké mouky
200 g cukru moučka
1 prášek do perníku
3 žloutky a jedno celé vejce
6 polévkových lžic medu
2 lžíce kakaa




Všechny suroviny si dáme do mísy a začneme zpracovávat těsto, až se nám vše spojí, přendáme si těsto na vál a několik minut dobře propracujeme. Dáme těsto na 30 min odpočinout do chladničky.
Těsto vyválíme na 3-4 mm, vykrojíme si žádané tvary, a dáme na plech vyložený pečicim papírem, potřeme rozšlehaným vejcem (perničky budou krásně lesklé) a pečeme v předehřáté troubě na 150°C 10 minut. Tato doba pečení je velmi důležitá, perníček je dobře upečen když je na povrchu nazlátlý, delší doba pečení ho vysuší a byl by tvrdý.

Cukrová poleva: 160 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžička citronové šťávy.
Perníčky zdobím až druhý den po upečení, musí se přes noc uležet a jak se říká vydýchat.
 
 

 
O svatém Mikuláši často snížek práší.

Když na Mikuláše prší, zima lidi hodně zkruší.

10 komentářů:

  1. Zase krásne rozprávanie :-) a nádherné perníčky, super nazdobené. Moje sú už upečené ale do zdobenia sa zatiaľ nepúšťam, netrúfam si, aj keď ma to veľmi láka.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásne vyzdobené perníčky :-))). Mne sa to nikdy tak nepodarí :-((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za návštěvu na mém blogu, a za komentář,malování perníčků mác moc ráda a určitě to není zas až tak složité, z čárek a teček se dají udělat krásné dekorace...:))

      Vymazat
  3. Pěkný, poučný článek. O svatém Ambrožovi jsem nevěděla zhola nic. No a samozřejmě, nemohu pominout ty nádherné perníčky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano o svatém Ambrožovi se toho moc neví, tak jsem moc ráda, že mé krátné povídání zaujalo,děkuji moc za návštěvu a přeji příjemný týden...:))

      Vymazat
  4. Pekné čítanie aj perníčky sa Ti vydarili , krásne vyzdobené. Pekný advent Sonička :-).

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty