sobota 27. dubna 2013

Povídání o bylinkách... Bobkový list




Tyto kořenně chutnající bobkové listy pocházejí ze stále zeleného stromu vavřínu. Mladé, čestvě otrhané lístky se suší ihned po sklizni. Vavřín roste po celém pobřeží Středozemního moře, vyžaduje mnoho hnojiva, výživnou půdu, mnoho vody a slunce. V zimě se musí skladovat ve zvdušném, suchém a chladném místě.

Kyselost a bobkový list patří k sobě, a tedy patří do každé marinády k masu (pro zvěřinu a pečeně) a do rybí marinády. Do zeleniny nakládané v octě, do nákládaných okurek, do červené řepy, nakládaných fazolí, rajčat apod. Touto bylinou můžeme též okořenit velké pečeně, ragů, guláše a omáčky k masům. Nesmíme však přehánět, obvykle stačí jen jeden bobkový list.

A jedno zlaté pravidlo: půl bobkového listu, dvě zrna nového koření a čtyři zrna pepře na kilo masa nebo půl litru masového vývaru.

Lze ho použít i k léčení řady zdravotních broblémů, podporuje chuť k jídlu a podporuje též trávení.





Čaj z bobkového listu

 Do čajového šálku vložíme dva listy bobkového listu a zalijeme je 250 ml vařící vody. Necháme 15 minut vylouhovat.  Můžeme ho i mírně povařit, ale nesmí se však vařit dlouho, čaj by byl  hořký.  Pijeme při problémech s trávením nejlépe hořký, můžeme ho však trochu osladit cukrem nebo medem.

Krásnou neděli Vám všem a děkují za všechny milé komentáře, které mi zde zanecháváte






6 komentářů:

  1. Mám moc ráda Tvoje informační články. Díky dnešnímu jsem si vzpomněla na dovolenou v Chorvatsku :).
    Informace o využití k čaji je pro mě nová a já za ni děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ruměnko nemáš zač, já děkuji Tobě za návštěvu a jsem ráda, že jsem Ti připomněla zážitky z dovolené...:))

      Vymazat
  2. Tvoje články mam rada aj ja :-) Čaj z bobkového listu som ešte nepila a vôbec neviem ako by chutil a to stojí za vyskúšanie. Nemusí mi dodávať chuť do jedla, tej mam dosť :-) ale na trávenie si dam povedať. Ďakujem a krásny zbytok nedele prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mery moc děkuji i Tobě za navštěvu, čajík určitě vyzkoušej má lahodnou chut' a krásně voní...:-)

      Vymazat
  3. čaj z bobkového listu? Tak to jsem ještě vůbec neslyšela, ale myslím, že by mi to mohlo pomoct v mých problémech...děkuji za tip ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Nemáš zač,určitě vyzkoušej je příjemné chuti a výborný na zažívání...:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty