středa 18. září 2013

Šafrán (Crocus sativus)

Mám velmi ráda procházky pozdním létem, a když se louka zabarví fialovým nádechem je to první známka, že se blíží podzim.
 
 
 
 
Pohled na množství těchto nádherných vonících a šeříkově zbarvených květů, které rostou přímo ze země mě vždy učaruje.
 
Ano, moje další bylinka je šafrán setý,  je to hlíznatá velmi stará kulturní rostlina z čeledi kosatcovité, pěstovaná pro blizny svých květů, které jsou vysoce ceněným kořením. Pěstování a sklizeň jsou namáhavé a časově velmi náročné. V každém květu jsou tři nitkové, 2 - 3 cm dlouhé purpurově hnědé blizny, které se sklízejí ručně, odštípnutím. Odtud také ta vysoká cena, asi 100 000 květů se musí sklidit a usušit, aby se získlalo jedno jediné kilo šafránu. Kultury šafránu se musí vždy po pěti letech znovu zakládat. Nejlepší odrůdy však přicházení z jižní Francie, Španělska, a Iránu.
Ke kořenění potřebujeme opravdu jenom špetku. Nejvíce je používán v jídelníčku v jižní Evropě a na Blízkém východě. Především se přidává do rýže, jako jsou risotta, paella a také  např. v orientálním pilafu, který je základem mnoha masitých pokrmů.
Šafránem se koření jehněčí a skopové maso, bujony, rybí polévky a omáčky, a samozřejmě slavná rybí polévka z Marseille: bouillabaissa.


Francouzská polévka bouillabaissa

 
 
Šafrán se nemá nikdy používat přímo do jídla, je lépe jej nejprve rozpustit v trošce horkého vývaru nebo ve vodě a teprve pak ho přidat k pokrmu.
 
 
 
 
 
Když při své procházce uvidíte tuto křehkou krásu, přivoňte si, její jemná vůňe učaruje i Vám!
 
Sonia
 
 
 
 
 

9 komentářů:

  1. Wooou, dík o šafranu som toho veľa nevedela a priznám sa že som ho ani nepoužívala lebo som nevedela kam ho dávať :-) A nikdy ma nenapadlo ho kúpiť. Teraz ho skúsimdať do ryže ako píšeš. Krásny večer prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško děkuji, určitě vyzkoušej v rýži je šafrám velmi dobrý, dá rýži vůni a krásnou zlatou barvu...:-)

      Vymazat
  2. Mě se asi na šafránu nejvíc líbí ta kytička, ze které pochází, jinak ho nějak v kuchyni moc nepoužívám..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani máš pravdu kytička je kouzelná, ale chuťově šafrám také není k zahození :))

      Vymazat
  3. Soni, děkuji za tento příspěvek. Pro mne velmi poučné, přínosné. Mj. Nádherné fotky. Krásný den s vůní šafránu :-) Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Carolina i Tobě krásný konec týdně měj se hezky a děkuji za komentík..:-)

      Vymazat
  4. Vsechny prispevky o bylinkach jsou skvele. Mam takove povidani o surovinach moc rada. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko jsem moc ráda, že se líbí, mám z toho radost, měj se krásně :-)

      Vymazat
  5. Šafrán do rissotta mě naučil používat můj muž(a jsem za to ráda:-)
    Bouillabaissa-mňam, dostala jsem na ní neuvěřitelnou chuť! Díky za pěkný článek:-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty