neděle 28. září 2014

Bezinková šťáva

Malé černé bobulky plné trpké šťávy, ze které, ale můžeme uvařit vynikající sladký nápoj. Ano, dnes Vám připravím bezinkovou šťávu. Bezinky jsou nyní v největším stavu zralosti, pozor začínají opadávat, a tak jestli budete chtít vyzkoušet tento recept, musíte si pospíšit.
 
 



Tuto šťávu u nás doma připravoval můj děda, měl svůj osvědčený recept (osvědčených receptů měl hned několik), ale příprava nápoje v jeho podání byl opravdový rituál. Začínal sběrem černého bezu a končil samozřejmě ochutnáním uvařené, vychladlé a naředěné šťávy.
 
A víte co obsahují tyto malé černé, lesklé plody? Obsahují glykosidy, karoten, antokayn, cholin, cukry, organické kyseliny, v čerstvém stavu pak vitamin C, ve slupce a v semenech jsou obsaženy vitaminy A, B1, B2, B6, B12 . Mají léčivé účinky a pomáhají při nachlazení a migréně.
 
A jak tedy můj děda připravoval tuto bezinkou šťávu, velmi jednoduše, zde je recept :-)
 
 
 
 
Do velké lahve, nejlépe zavařovací, dáme očištěné a omyté bobulky, cukr, šťávu z jednoho citronu a necháme louhovat do příštího dne. Pak vše dáme do hrnce, přivedeme k varu, dále přidáme vanilkový cukr, skořici, hřebíček, citronovou kůru a  necháme vařit cca 20 minut, až se bobulky rozvaří a pusti všechnu šťávu. Šťávu přecedíme a vychladlou dáme co čistých lahví, skladujeme v chladu. Používat jí můžeme ředěnou jako osvěžující nápoj a nebo do koktejlů.
 
Skleničky na této fotografii jsou po mém dědovi, zase jedna milá vzpomínka.
 
Krásný týden Vám všem
Sonia
 
 
 

2 komentáře:

  1. dobrý den Soni, recept je moc pěkný, jen se chci zeptat, ta štáva se nemusí zavařovat? vydrží jen tak ve sklepě?
    děkuji a přeji pěkný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Majko, šťáva se po vaření nemusí zavařovat, obsahuje více jak 60% cukru, který jí zároveň konzervuje. Já jí uchovávám v lednici, a na několika týdenní spotřebu je ideální, měj se hezky :-)

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty