pátek 14. března 2014

Ravioli se špenátem a tvarohem


Moji milí čtenáři, blogerky a blogeři, dnes Vám zde zanechám opět jeden recept na plněné těstoviny. Ravioli a nebo jestli chcete medailonky plněné špenátem a tvarohem ricotta.
 

 
 
Tato  kombinace špenátu a tvarohu je okořeněna muškátovým oříškem, který dá náplni jemnou kořeněnou vůni a chuť, která se při podávání může doplnit rozpuštěným máslem s opečenou šalvějí, nebo jemnou rajčatovou omáčkou ochucenou oregánem a bazalkou.
 
 
 
 
 
A jestli máte tento strojek na těstoviny, určitě Vám usnadní práci při přípravě těsta. Nyní již k samotnému receptu
 
 
Na 4 porce čerstvých těstovin budeme potřebovat
500 g hladké mouky
5 větších vajec 
 
 
Na náplň
150 g špenátu
250 - 300 g tvarohu
1 žloutek
1/2 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku
sůl, pepř
 
Špenát spaříme horkou vodou a nožem nasekáme nadrobno, přidáme tvaroh, žloutek a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, dobře náplň promícháme.
 
 
 
 
Na rajčatovou omáčku
 
700 ml rajského pyré
1/2 stření cibule
oregano, bazalka, sůl, lžička cukru
 
Ze surovin vypracujeme vláčné, ale tužší těsto a necháme hodinu odpočinout.
Jestli máte strojek na těstoviny připravte si pásy těsta libovolně dlouhé a široké 10 cm. Těsto několikrát projedeme na největší tloušťku, dále na tloušťku nejtenčí. Nebojte se používat mouku, těsto se musí dobře poprášit při každém projeti strojkem, jinak se bude těsto lepit.
 
Na pruhy těsta lžičkou rozložíme náplň ve vzdálenosti cca 5 cm. Těsto přeložíme na půl a vykrajovátkem na těsto  vytvoříme ravioli. Vaříme ve vroucí osolené vodě po dobu cca 4 min.
 
 
 
 
Těstoviny podáváme polité máslem ve kterém jsme nechali krátce osmahnout lístky šalvěje a posypané sýrem parmigiano reggiano. Velmi lahodná je i verze s jemnou rajčatovou omáčkou ochucenou oreganem a bazalkou.
 
 
 
Do větší pánve dáme 4 lžíce olivového oleje a nadrobno nakrájenou cibulku, necháme krátce osmahnou, přidáme rajčatové pyré, ochutíme oreganem, bazalkou, solí a přidáme lžičku cukru. Necháme povařit až se nám omáčka zahustí.
 
Příjemný konec týdne Vám všem
Sonia
 
 
 
 

úterý 4. března 2014

Torta Paradiso


Opravdu dortík jak z ráje, sladké bílé pokušení. Nadýchaný, jemné chuti s jemným krémem, pocukrovaný moučkovým cukrem. Nejlépe chutná dobře vychlazený, třeba jako svačinka nebo výborná snídaně. Má zaručený úspěch u dětí, a není náhodou, že tento dortík si přivlastnila Kinder.
Recept pochází z Lombardie na severu Itálie a existuje několik legend o tomto receptu. Vypráví se o mnichovi z Certosa di Pavia, který  získal recept od mladé nevěsty, kterou poznal při sběru  léčivých bylin. Připravil tento  dort pro bratry, a oni, okouzleni sladkou dobrotou,  zvolali "Torta Paradiso"
 
 
 
 
 
Zde Vám zanechávám recept
 
4 vejce
150 g cukru
100 g hladké mouky
100 g škrobové moučky
100 g másla
1 prášek do pečiva
 špetka soli
strouhaná kůra z jednoho citronu.
 
Změklé máslo našleháme s cukrem a postupně přidáváme vejce. Přidáme přesátou mouku a škrobovou moučku, špetku soli, prášek do pečiva a citronovou kůru. Našlehané těsto nalijeme do dortové formy a pečeme v předem zahřáté troubě na 180°C přibližně 30 - 35 min.
 
Na krém budeme potřebovat
400 ml mléka
50 g škrobové moučky
100 g cukru
200 ml smetany na šlehání
 
Rozšleháme škrobovou močku v mléce, přidáme cukr a za stálého míchání uvaříme krém. Necháme vychladit  a vmícháme našlehanou, oslazenou šlehačku.
 
Dortík rozřízneme namažeme krémem a necháme vychladit, před podáváním dobře pocukrujeme moučkovým cukrem.
 
 
 
Jestli při jeho ochutnání zvoláte "Torta  Paradiso" to už nechám na Vás, ale určitě Vám přeji dobrou chuť!
Sonia