pátek 31. května 2013

Povídání o bylinkách - Rozmarýn


Rozmarýn


Pochází ze Středomoří, kde roste divoce na slunném a suchém místě. Snadno se pozná podle jehlicovitých listů. Tyto mladé výhonky a květy je možno sklízet celý rok.
Rozmarýn byl odjakživa rostlinou do kořenáče. Bylině se daří dobře na okně a na balkoně, potřebuje však světlé, teplé a slunné místo a kyprou zem. Protože se dá rozmarýn jen těžko pěstovat ze semen, měli bychom si na jaře zakoupit sazenici. Potřebude velký květináč, aby jeho kořeny měly dost místa.
Je choulostivý na chlad a snadno zmrne, proto rozmarýn musíme na zimu přenášet na světlé, suché a vzdušné místo.V zimě ho jen málo zaléváme. Na jaře rozmarým přesadíme do většího kořenáce. Tato bylina kvete již okvětna do července světle modrými až fialovými kvítky. Rozmarýnem se koření již od pradávna, aromaticky voní a proto se musí používat opatrně. Typickou příchuť dává kuřecím pokrmům, jehněčímu, rajčatové polévce, telecímu, skopovéme, ale i hovězímu guláši, bramborovým jídlům a vařené rybě.



A protože se blíží doba grilování nechám Vá zde dva recepry, které sé vám možná budou hodit.

Bylinkový ocet:

0,5 l jablečného octa, 3 stroužky česneku, bobkový listy 2 lístky, 1 lžička celého pepře, 1 lžička oregána, 2 listky šalvěje, 1 větvička rozmarýnu, pár lístků bazalky, pár lístků petrželky a celeru, 1 lžička cukru

Ocet přivedeme k varu a necháme ho povařit asi 5 minut (nezapomeňte si otevřít okno...:) ). Necháme chvílku vychladit a přidáme koření a bylinky, necháme odpočinout 24 hodin, přefiltrujeme a uzavřeme do lahviček. Přídávem v malém množství do salátu a marinád.

Marináda na grilované maso:

2 polévkové lžíce bylinkového octa, 4 polévkové lžíce oleje, nejlépe olivový, 2 polévkové lžíce cibule, polévková lžíce hořčice, se solí utřený stroužek česneku. Vše dobře promícháme, maso na glirování dáme do mísky a přelejeme touto marinádou. Přikryjeme a necháme přes noc v chladu. Při grilování kousky masa touto marinádou potíráme.

Tak jestli Vás tyto dva recepty nalákaly, stačí už jen oprášit po zimně gril, rozžhavit uhlíky, ale hlavně počkat na příjemný slunečný den, Přejí Vám krásný konec týdne...:)





neděle 26. května 2013

Smetanová zmrzlina s čokoládovou polevou

A nebo také ledová, sněhová pusinka...


Přeji Vám všem krásnou a též poslední květnovou neděli. I když počasí je téměř podzimní, zanechám Vám zde další recept  na zmrzlinové osvěžení. Opět jedna z inspirací od Nigella Lawson. Sladká smetanová chuť s kousky čokolády a občasným křupnutím do sněhové pusinky. To vše obohaceno čokoládovou polevou a čerstvým ovocem. A co dodat, vřele Vám tuto kombinaci chutí doporučuji. Recept je velmi rychlý na přípravu a co je nejdůležitějsí obejdete se i bez zmrzlinového strojku, postačí Vám jen forma na plumcake o délce 22 - 25 cm.




Rozpis na 6 - 8 porcí

400 ml smetany na šlehání
2 lžíce cukru
50 g hořké čokolády
100 g sněhových pusinek
forma na plumcake o velikosti 22 - 25 cm
potravinářská folie
ovoce na ozdobu


Formu na pluncake si vyložíme potravinářskou folií. Do dobře vyhlazené smetany přidáme 2 polévkové lžíce cukru a našleháme do hustoty krému, dále přídáme na hrubém struhadle nastrouhanou hořkou čokoládu a v ruce rozmačkané sněhové pusinky. Vše dobře promícháme a nalijeme do přípravené formy, kterou obalíme ještě potravinářskou folií. Dáme přes noc do mrazničky. Před podáváním zmrzlinu necháme v pokojové teplotě cca 10 minut. Vyklopíme z formy, polijeme čokoládovou polevou a přidáme čerstvé ovoce, jahody, maliny, borůvky podle chuti.




Čokoládová poleva

200 ml smetany
2 polévkové lžíce cukru
150 g hořké čokolády




Do kastrůlku dáme smetanu a na mírném ohni ji zahřejeme, přídáme na kousky nalámanou čokoládu, kterou necháme rozpustit, nesmí se vařit. Za občasného mícháme necháme vychladít a přelijeme připravenou zmrzlinu. Dáme-li polevu vychladit na několik hodin do chladničky, obdržíme ztuhnutím čokoládový krém.





Věřím, že Vám tento zmrzlinový dezert bude chutnat, těším se na Vaší milou návštěvu a Vám všem krásný týden...:-)