středa 8. února 2012

Koláč - hrušky a hořká čokoláda


Tak jsem tu zas s nějakou tou sladkostí, další útok na naší štíhlou linii. Ale myslím, že v těchto studených dnech si nějaký ten prohřešek můžeme dovolit. A jelikož je středa, máme dost času připravit si všechny ingredience a udělat si tento moučník třeba na nedělní odpoledne, po krátké mrazivé procházce. To pak příjde určitě vhod, pohladí po duši  a dodá nám energii. A nemluvě o chuti, intenzivní chuť čokolády a jemně kořeněná hrušková náplň s příchutí hřebíčku a skořice. Tak tady je rozpis a návod.

Linecké těsto: 150 g másla, 300 g mouky, 3 žloutky, 130 g cukru a 1 kávová lžička prášku do pečiva.
Vše zpracujeme v těsto, vyválíme na cca 3- 4 mm a vyložíme koláčovou formu. Dáme do chladničky a připravíme si náplň.

Čokoládová náplň: 3 - 4 hrušky podle velikosti,  6 cukrářských piškotů, 100 g hořké čokolády, 2 vejce, 120 g cukru, 1 lžíce mouky, 3 lžíce kakaa,

Hrušky oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do kastrůlku a přilejeme trochu vody. Přidáme 4 hřebíčky, kousek skořicové kůry a 1 polévkovou lžíci cukru. Necháme povařit asi 10 minut, pozor  hřušky musí zůstat celé, nesmí se rozvařit.
V míse si rozšleháme vejce, cukr, kakao, mouku a přidáme rozehřátou čokoládu ve vodní lázní a vše dobře propracujeme.
Na dno připravené koláčové formy dáme rozmačkané piškoty, pak rozložíme vychladlé hrušky a vše zalijeme čokoládovou náplní. Povrch můžete ozdobit těstem, já jsem použila vykrajovátka ve formě hrušky, ale můžete si ozdobit koláč podle chuti a nebo ho nechat jednoduše neozdobený.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 35 - 40 minut. Po vychladnutí koláčová náplň není tuhá, ale krásně krémová. Můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.





Přeji krásný zbytek týdne a sladkou neděli.

3 komentáře:

  1. Soni, tak tento koláčik vyzerá taaak chutne... :-)
    Prajem všetko dobré, pekný blog :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji,koláč je opravdu výborný s jemným čokoládovým krémem ...:)

    OdpovědětVymazat
  3. Soni, úplnou náhodou jsem našla tvůj blog a tento koláč mě nadchl. Děkuji za receptík, vůbec tady máš spoustu inspirace, určitě se budu k tobě ráda vracet. Jen budu muset dávat pozor, abych ti to tu moc neposlintala:-)) Hezký večer Anny

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty