Tato zajímavá a dodávám i krásná zelenina není jen líbivá na pohled, ale má i výbornou chuť. Je to rostlina, která je variantní formou květáku, jemuž se i podobá. Je bohatá na vitamin C, vitamin B9 neboli kyselinu llistovou, vlákninu a karoten. První zprávy o této zelenině pochází z Itálie z 16 století, je známo i několik různých pojmenování této zeleniny jako např. Brukev zelená, Římský květák, Romanesco a nebo Brocoflouwer. Má svěží světlezelenou barvu a jeho květenství má charakter přírodního fraktálu s rozvětveným meristémem, který tvoří logaritmickou spirálu.
Jestli máme trochu nedůvěry k této zelenině, mohu Vás ujistit, že je výborné chuti, řekla bych, že její vůně a chuť je delikátnější než chuť brokolice či bílého květáku. Můj recept je opět inspirován z kuchařské knihy "Nigellissima", kde je připravován jako příloha, třeba k minutkám, grilovanému masu, ale je i výbroný pouze s pečivem.
Řekněte, není krásný, dokonalost sama...
A zde je recept:
Příprava:
Květák očistíme a oddělíme jednotlivé růžičky, které dáme vařit do vroucí slané vody přibližně 10 minut. Jedlotlivé růžičky musí zůstat celé. Na pánvičce zahřejeme olivový olej, přidáme rozmarýn a na tenké plátky nakrájený česnek a ihned odstavíme, aby česnek nezačal hnědnout. Necháme vychladnout a přelijeme jím uvařený květák, přídáme citronovou šťávu a opatrně promícháme. Konzumujeme při pokojové teplotě nebo vlažný, podle chuti.
Tato zeleninová příloha je velmi jedlá, šťavnatá a osvěžující, tak jestli vám chutná květák udělejte si dvojitou dávku... :-) Přeji hezkou nedělí!
:O zajímavé
OdpovědětVymazatA hlavně dobré...:)
Vymazatfíííha, to som ešte nevidela...fakt je zaujimavý a krásny :-)
OdpovědětVymazatUrčitě stojí za vyzkoušení, chuťově výborný a lahodí oku....:))
VymazatJa ho poznám pod názvom romanesco. Je výborný, taktiež doporučujem :-)
OdpovědětVymazatAno jedno z mnoha jmen této výborné zeleniny, jsem ráda, že chutná...:))
VymazatKvěták mám moc ráda a od malička zbožňuju brokolici :D Tohle já můžu, úplně ses mi trefila do chutí. Škoda, že jsme ho už spotřebovali, ale jakkmile budu v supermarketu, čapnu květák a jdu kuchtit tohle !
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, tak doufám, že tento recept bude chutnat, měj se hezky, přeji krásný týden...:-)
VymazatOpravdu nádherné! Sexy a fotogenické, lehké a svěží, mám chuť sežrat monitor :-) Květák i miluju, takže jestli u nás na malém městě narazím na ten římský, bez milosti půjde se mnou na rande do kuchyně :-)
OdpovědětVymazat.....:))) tak to jsem ráda, že jsem Ti navodila takové chutě, přeji bezva randění...:-)
Vymazatvypadá zajímavě, ale přiznám se, že jsem ještě nikdy nejedla..
OdpovědětVymazatJani děkuji, určitě vyzkoušej až bude příležitost, je výborný...:))
Vymazat