úterý 19. března 2013

19.3. dnes má svátek Josef a nebo také Giuseppe

Tak nejdříve vše nejlepší k svátku  všem Josefům a Josefínkám, Pepíčkům a Pepinkám. Jejich určitě hodně co dnes slaví tento svátek a k oslavě patří také nějaká ta sladkost a nemusí to být vždy v podobě dortu. Mám pro Vás tento recept, který se na dnešní svátek velmi hodí. Pochází tak trochu z jihu, přesně z Jížní Itálie, kde se tato dobrůtka připravuje právě dnes, protože v den San Giuseppe se slaví také svátek všech tatínků. Tak též vše nejlepší a hodně zdraví všem tatínkům.



Pravé jméno těchto dortíčků je Zeppole di San Giuseppe a jsou to tak trochu příbuzné našich větrníků, jsou dělané z odpalovaného těsta, zdobené cukrářským žloutkovým krémem a třešničkou, pocukrované moučkovým cukrem.

Na odpalované těsto budeme potřebovat
 80 g másla
200 ml vody
špetku soli
1 kávovou lžičku cukru
140 g hladké mouky
1/2 lžičky přášku do pečiva
3 celá vejce

Do kastrůlku dáme vodu, máslo, sůl a cukr, až se voda žačne vařit a máslo se rozpustí přídáme mouku a za stalého míchání utvoříme hladké těsto, které se odlepí od stěn kastrůlku. Necháme vychladnou a přidáme postupně vejce.
Naplnímě cukrářský kornout a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme větrníky, pečeme při teplotě 200°C 20 minut, dále snížime na 160°C a pečeme ještě 10 - 15 minut . Otevřeme troubu a větrníčky necháme v troubě vychladnou.




Žloutkový krém:
3 žloutky
4 polévkové lžíce cukru
2 polévkové lžíce hladké mouky
1/2 l mléka

Vejce s cukrem a moukou rozšleháme, přilijeme vlažné mléko a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme krém, až zhoustne odstavíme a necháme vychladit.

Na ozdobu třešničky v sirupu  použila jsem Amarena Fabbri, jsou opravdu výborné a moučkový cukr.


Přejí Vám dobrou chuť a hezký večer...:-)

13 komentářů:

  1. Sonia ako vždy fotky nikdy nesklamali, fotíš perfektneeee a receptík ten musí byť dobrý,
    odpaľované cesto mame veeeľmi radi, takže chutiť určo bude :-)) Maj sa krásne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mery, jako vždy jsi moc milá a děkuji za komentík,máš pravdu odpalované těsto je výborné a není těžké na trávení, a větrníčky z něho jsou opravdu výborné...:))

      Vymazat
  2. Jéje, taková dobrota.... tu budu muset zkusit:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajka, jse ráda, že se líbí a když jednou vyzkoušíš budu moc ráda, měj se hezky...:-)

      Vymazat
  3. och Sonka, ja vždy na tvojom blogu slintám ako bernardín :-D....a tie fotky ako vždy, sú nádherné!!!... vždy ma vieš milo potešiť a prekvapiť a teším sa na ďalšie, nech sa dobre darí! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ywett,moc Ti děkuji, jsi moc milá a vždy mi uděláš velkou radost ať se daří i Tobě a měj se krásně...:))

    OdpovědětVymazat
  5. І have геad so many aгtіclеs oг rеѵiews οn the tοpіc оf the blogger
    lovers but thiѕ ρoѕt іs reallу
    a fastiԁiouѕ paragraph, keep іt up.

    Lοоκ at mу blog post ... Αdгіatiс
    Hotels [http://www.Cesja.pl]

    OdpovědětVymazat
  6. ça vа ? Је suis agée de 37 annéеs !

    Sibyla à vοtгe ѕerviсe
    Je suіs eѕthétісіennе
    . Il est dit quе jе semblе drolе.


    Feеl frеe to surf to my blog post - avis vacances

    OdpovědětVymazat
  7. Sonia, po dlhšom čase som sa dostala aj k tvojmu blogu, aby som ho celý poriadne prelúskala a musím konštatovať, že je naprosto úžasný. Super chutné recepty /dobrú zbierku som si od teba uložila na vyskúšanie/, krásne fotky, navštívila si krásne miesta, až závidím a ten karneval a masky...tak toto by som chcela zažiť raz !!! Úžasné. Držím prsty, nech sa Ti darí a hádž tu, hádž, ďalšie krásne fotky, nech pocestujem aj ja po tých krásnych miestach - ale len prstom po tvojom blogu :-). Ale...možno raz....inšpirácií je tu neúrekom.

    OdpovědětVymazat
  8. Milá Marti děkuji Ti velmi za milá slova, jsem ráda, že jsi si našla čas na můj blog a nechala jsi se ispirovat. Velmi mě těší každý komentář a názor jsou má hnací síla. Přeji i Tobě vše dobré, měj se moc hezky...:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty