pátek 15. listopadu 2013

Sladké kaštanové mlsání


Máte rádi kaštany? Ty krásné kulaté a hladké plody podzimu, zabarvené do hněda. Při podzimní procházce nikdy neodolám vůni pečených kaštanů a vždy si jich pěknou hrst do kornoutu koupím. Krásně zahřejí a nemluvě o jedinečné chuti, která se rozplývá na jazyku.
Nehledě na to, že kaštany mají pro lidský organismus obrovský přínos. Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. V léčitelství se využívají listy jako prostředek proti kašli. Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky.
 Obsahují více uhlovodíků než většina ořechů a jsou proto výborným energetickým a regeneračním zdrojem. Obsahují také sacharózu jako hlavní cukr a to ve větší míře než pšenice, vlašský ořech či brambory. Kaštany jsou bohaté také na minerální látky jako je draslík, fosfor, síra, hořčík, vápník, chlorid, sodík, železo, mangan, měď, zinek a další prvky.
 
 
 
 
A jak upravujete kaštany Vy? Já je nejraději pečené, ale jsou výborné i vařené (třeba ke snídani). Jejich vůně Vám krásně provoní kuchyň a s trochou sladké šlehané smetany jsou prostě pohádkové.
 
Můj rozpis je na 1/2 kg kaštanů:
Kaštany nařízneme a opatrně oloupeme z tvrdé hnědé šlupky (tuto připravu Vám doporučuji udělat večer předem). Oloupané kaštany dáme do hrnce se studenou vodou, musí být potopeny, přidáme 2 - 3 bobkové listy a necháme stát přes noc. Přidáme 1/2 kávové lžičky soli, přisladíme 1 - 2 lžícemi cukru a vaříme do měkka, musí však zůstat celé  ve své slabé šlupce. Podáváme teplé, postupně si kaštany oloupeme a můžeme ochutit sladkou smetanou.
 
 
 
 
Přeji Vám krásný konec týdne a proč ne, i ranní vstávání s horkými a sladkými kaštany...:)
Sonia

6 komentářů:

  1. Wooou gaštany milujem...na všetke spôsoby ale najradšej gaštanový krém. Takto som ich ešte nepripravovala, vyskúšam, mam doma asi pol kila. Krásny víkend prajem.

    OdpovědětVymazat
  2. urobila si mi chute, ja mám najradšej gaštany pečené, hneď zajtra si ich kúpim a upečiem ... a ani som nevedela aké sú zdravé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Biba máš pravdu pečené jsou asi nejlepší a krásně voní :-)

      Vymazat
  3. Kaštany mám moc ráda, hned bych si dala!:-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty