pondělí 10. září 2012

Focaccia Genovese

... je křupavá, měkká, drobivá, lesklá po oleji, a nikdy tvrtá. Někdo jí před pečením postříká  bílým vínem, aby byla křupavější, po upečení nemá přesahovat výšku dvou centimetrů ...

Tak toto Vám řekne asi každý vyznavatel, když se ho zeptáte jaká je Focaccia alla genovese.  A já dodávám - opravdová lahůdka! Tato focaccia se v Janově připravuje snad ve všech  pekařstvích, peče se na velkém plechu a koupit si jí můžete nakrájenou na větší kusy. Dají Vám jí krásně zabalenou do stočeného papíru a když máte štěstí je ještě pěkně teplá. Pak už se stačí jen zakousnout, a na konec si olíznout umaštěný prstík. A nevěřte různě zpracovaným receptům do kterých se přidává oregano, červená cibule či ocet. Janovská focaccia se připravuje z jednoduchých ingrediencí a tajemství úspěchu je v přípravě těsta.





Na její přípravu potřebujeme
500 g hladké mouky
25 g čerstvého droždí
vlažnou vodu 300 ml
2 lžíce olivového oleje
10 g sůl

Na potření
65 ml vody
65 ml olivového oleje
10 g sůl

Rozpis je na plech o velikosti 37 x 27 cm




Mouku dáme do mísy, přidáme olej, sůl a promícháme.  Přilejeme rozpuštěné droždí ve vlažné vodě a velmi rychle propracujeme, povrch potřeme kapkou olivového oleje a pod utěrkou necháme 10 minut odpočinout. Na plech si dáme pečící papír přendáme na něj těsto a mokrýma rukama ho roztáhneme na velikost plechu. Potřeme znovu trochu olivový olejem a necháme kynout cca 40 minut, těsto musí být vlhké, né suché. Opatrně namočenými prsty ve vodě uděláme do těsta jamky. Nyní si připravíme na potření vodu s olejem a solí, vše dobře promícháme a nalejeme na vykynuté těsto. Dáme péci do předehřáté trouby na 200°C cca 20 - 25 minut. Před pečením můžeme těsto posypat rozmarýnem. Podáváme vlažné nebo studené podle chuti.




Focaccia je výborná jak samotná, tak s uzeninou, sýrem a nebo se salátem, přidala bych i sklenku dobrého vína ...

19 komentářů:

  1. Wau, zase niečo nové čo nepoznám. Super, dík za inšpiráciu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač,jsem ráda,že Tě můj recept inspiroval, za to děkuji já Tobě....:))

      Vymazat
  2. Skvelé určite vyskúšam , u nás teraz začínajú oberačky ( vinobranie )ako stvorený , vďaka za recepr :-))

    OdpovědětVymazat
  3. Jsetli se povede a bude chutnat dej mi vědět,focaccia k vinobraní je jak stvořená...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. super , môžem len odporúčať ! len sa tak zaprášilo a už bol fuč :-) ďakujem za super recept Soni :-)

      Vymazat
  4. MNamky, nase decka lubia focacciu viac ako obycajny chlieb.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se Ti focaccia líbí, tak teď stačí jen zadělat pořádný plech a pochutnat si ....:))

      Vymazat
  5. na focacu sa chystám už dlhšie, musím ju už spraviť! krásne fotky, aký fotoaparát používaš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Biba moc děkuji, když vyzkoušíš přeji Ti dobrou chuť. Na focení mých receptů používám Canon 400 D, a objektiv Sigma 18 - 120 mm, samozřejme se neobejdu bez externího blesku, ten je asi nepostradatelný, jinak by fotografie byla zašedlá, pak příjde na řadu malá oprava světla,jasu,zaostření... :-))

      Vymazat
  6. lákavá dobrota :-)...a nádherné fotky, ako vždy! :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ywett děkuji,lákavá, lákavá, když jednou ochutnáš učitě si ji oblíbíš...:))

      Vymazat
  7. Krásné, taky dělám, nejčastěji s černými olivami. Nosím na různé akce a moc chutná. Nejlepší je, jak po počáteční nedůvěře zmizí jako první :)
    http://nejedle-recepty.blogspot.cz/2012/06/focaccia.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji velmi za návštěvu, focaccia je určitě výborná obměna pečiva či chleba a obohacená olivami či rajčaty je vynikající, díky za zhlédnutí Tvého blogu plného zajímavých článků ...:))

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty