úterý 4. prosince 2012

Sv.Barbora.... a rýžový koláč

Určitě nemají nic společného..., ale dnes je 4.12. a proč si tedy nezavzpomínat tak trochu na zimní tradice. Sv. Barbora ne narodila na počátku 3. století v rodině bohatého kupce. Její otec byl zapřísáhlým odpůrcem křesťanů a tak u svého domu nechal postavit věž, do které svou dceru uvěznil, aby jí údajně ochránil od všech svodů. Ale jeden je sloužících sv. Barboru obrátil na křesťanskou víru a poté, co u ní otec nalezl kříž se jí snažil ve zlosti zabít. Nakonec jí otec odevzdal do rukou soudce, který jí nechal mučit, aby jí tak donutil zříct se křesťanství. Sv. Barbora zemřela rukou svého otce, který jí setnul mečem hlavu a v tu chvíli skonala nejen svatá Barbara, ale i její otec, kterého vzápětí usmrtil blesk.

Sv.Barbora byla patronkou horníků a dělostřelců a bývá zobrazena s věží a palmovou ratolestí. Večer před svátkem svaté Barbory chodívaly po vsi děvčata "Barborky"  oděny bíle a přes obličej mívaly bilý závoj, bílá barva symbolizovala čistotu a nevinnost. Svůj příchod do stavení ohlašovaly jak zvonkem, tak šleháním metlami na okno. Jinde zase chodívaly s košíčkem plných jablek, ořechů a cukrovin, kterými podarovavaly malé děti.





Nám však zůstal velmi známý zvyk a to řezání třešňové větvičky "barborky" a to nejen na ozdobu domu, ale také pro její údajnou čarovnou moc. Kolikátý den od uříznutí větvička ve vodě vykvetla, tolikátý měsic v následujícím roce byl pro majitele větvičky šťastným.
Tak neváhejte a nějakou tu čarovnou větvičku si také obstarejte ať Vám o Štědrém dnu krásně vykvete a splní nějaké to tajné přání.


A nyní již k tomuto koláči, který je krásně sladký, obohacen o čokoládu, jednoduchý na přípravu a můžete ho připravit právě dětem jako dobrou sladkost.



Budeme potřebovat:

250 g rýže
750 ml mléka
150 g cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
špetka soli
špetka muškátového oříšku
1/2 lžičky skořice
100 g hořké čokolády


Do hrnce dáme mléko a přivedeme k varu, přidáme rýž, cukr, vanilkový cukr a sůl, vaříme až bude mít rýže kašovitou konsistenci. Necháme vychladnou, přidáme vejce, muškátový ořišek, skořici, prášek do počiva a na kousky nakrájenou čokoládu. Podle potřeby můžeme přidat trochu mléka. Těsto nalijeme do připravené koláčové formy o velikosti 24 cm a pečeme 30 min při teplotě 180°C. Vychladlý pocukrujeme moučkovým cukrem.  





Můžeme zvolit i jinou variantu, místo hořké čokolády, můžeme dát v rumu namočené rozinky a piniová semínka... To pro ty větší mlsouny... :)

11 komentářů:

  1. Juuu, to si ale krásne napísala o sv. Barborke, niečo som o tom vedela ale teraz viem viac, veľké dík. A koláčik je tiež zvláštny pre mňa, z ryže som ešte nepiekla, skúsim. Ďakujem za inšpiráciu. Krásny večer prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mery já děkuji Tobě, že jsi si našla chvilku na komentík, a jestli vyzkoušíš a bude chutnat budu opravdu ráda...:))

      Vymazat
  2. Soni, nádherný koláč a rychlý na přípravu, to se mi líbí. Hodně mi to tedy připomíná rýžový nákyp (který mám mimochodem moc ráda), ale tohle bude určitě lepší. Ještě mě napadlo, abych v tom neviděla tak úplně ten nákyp, tak jestli by se dala ta kaše pomixovat, jestli by to tomu nevadilo. Každopádně tak či tak, určitě si jej ukládám do svého pečícího seznamu a určitě vyzkouším. Pro malého by to bylo bezva zpestření, takový bezlepkový koláč. :-)
    A pěkné povídání o sv. Barboře. Já ani nevěděla, že měla až tak krutý osud...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kivi máš pravdu tak trochu se podobá nákypu a pomixovat klidně můžeš, struktura těsta bude jemnější, nemůže se tím nic pokazit, díky že jsis našla chvilku...:))

      Vymazat
  3. Moc díky za malé info z historie, bylo zajímavé a vůbec jsem tohle nevěděla :) Na koláč mám políčeno dlouho,ale jaksi ho nemám pro koho péct, jelikož přítel nemá rád rýži tak doma neuspěju a mé okolí zas nemusí rýžový nákyp,kterému je koláš podobný ...tak můžu jen slintat nad tvým sladkým výtvorem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, musím se přiznat, že rýžový nákyp také moc nemusím, ale tento koláč je chuťově trochu jíný i když se mu podobá, děkuji... provare per credere...:-)

      Vymazat
  4. Musím sa priznať, že ten príbeh vôbec nepoznám... vlastne nepoznala som, lebo vďaka tebe som sa dozvedela kto to bol sv. Barbora. A čo sa týka koláčika...vyzerá veľmi lákavo...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evička jsem ráda, že Tě zaujalo mé malé povídání o Barborce a co se koláčku týká můžu jen doporučit, děkuji za milý komentík...:))

      Vymazat
  5. I já děkuji za zajímavé barborkovské povídání, je velká škoda, že tyto tradice už vymizely a vůbec se u nás nedodržují. A o luxusní variantě rýžového nákypu nemá ani cenu něco povídat, nádherné fotky a sliny stékající z koutku mých úst mluví samy o sobě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji krásně, mám též ráda staré tradice,a je příjemné si je čas od času připomenout...:-)

      Vymazat
  6. Krasny uvod k super kolacu. K Tvojmu blogu sa vraciam znova a znova.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty