A vše co k ním patří, šlehačka, vanilka, žloutkový krém, čokoláda, jahody...
Tyto malé nadýchané bochánky z odpalovaného těsta se rozplývají na jazyku, jsou křehké a velmi jednoduché na přípravu. Profiterole jsou vlastně naplněné bigné, sladkou našlehanou smetanou s přidáním vanilky a nebo plněné žloutkovým krémem a polévané čokoládou. Já bych řekla dezert pro každou příležitost!
Odpalované těsto
80 g másla
200 ml vody
špetku soli
1 kávovou lžičku cukru
140 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
3 celá vejce
Do kastrůlku dáme vodu, máslo, sůl a cukr, až se voda začne vařit a máslo se rozpustí přidáme mouku a za stálého míchání utvoříme hladké těsto, které se odlepí od stěn kastrůlku. Necháme vychladnou a přidáme postupně vejce.
Naplníme cukrářský kornout a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme malé bochánky, pečeme při teplotě 200°C 20 minut, dále snížíme na 160°C a pečeme ještě 10 - 15 minut . Otevřeme troubu a větrníčky necháme v troubě vychladnou.
Žloutkový krém
3 žloutky
4 polévkové lžíce cukru
3 polévkové lžíce hladké mouky
1/2 l mléka
Vejce s cukrem a moukou rozšleháme, přilijeme vlažné mléko a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme krém, až zhoustne odstavíme a necháme vychladit.
Bochánky z odpalovaného těsta rozřízneme a naplníme sladkou ušlehanou smetanou nebo žloutkovým krémem.
Čokoládová poleva
300 g hořké čokolády
3 lžíce cukru
100 ml mléka
V malém kastrůlku zahřejeme mléko, přidáme na kousky nalámanou čokoládu a cukr. Na mírném ohni za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit. Jestli je čokoláda ještě hustá můžeme přidat trochu mléka.
Podle chuti můžete přidat jahody či maliny. Jestli nemáte rádi čokoládu :), můžete bigné naplnit žloutkovým krémem a pocukrovat vanilkovým cukrem. V každém případě doporučuji připravit tuto laskominu den předem. Mějte se krásně a pohodový zbytek týdne Vám všem .
Sonia
Sonička ako vždy zase od teba vynikajúci recept. Robievam odpalované cesto - venčeky ale plním iným krémom...tento tvoj sa mi páči takže určite vyskúšam.
OdpovědětVymazatEvičko děkuji, jsem moc ráda, že se Ti recept líbí, já mám odpalované těsto moc ráda a i věnečky jsou mé oblíbené, když je jím vzpomínám na moji maminku, která je milovala :-)
VymazatSoničko tak tieto venčeky robievam aj ja a poviem Ti nepoznám človeka v okolí aby ich nemal rád. Ta misa vyzerá tak lákavo, mňam. Pekne fotky a super napísaný pstup ako vždy...že... Pozdravujem.
OdpovědětVymazatMaruško děkuji, jsi milá měj se hezky a krásný konec týdne Ti přeji :-)
Vymazat...no to je Soni krása... co krása, nádhera ! Krásnou neděli Věrka
OdpovědětVymazatVěruško děkuji moc moc :-)
Vymazat