Chřestová sezona je tady!
Pokud jste ještě letos neměli k obědu či k večeři chřest, nastal čas to napravit.
Asparagus, jak zní latinský název této zeleniny, nejen skvěle chutná, ale je i zdraví prospěšný! Obsahuje celou řadu vitamínů, spoustu vlákniny, vápník, železo a selen.
A můžeme z něj připravit spoustu skvělých pokrmů, tak například quiche nebo po domácku nazývaný slaný koláč může být vynikající jarní večeře.
Základní křehké těsto, nebo jak ve Francii říkají brisé
250 g hladké mouky
125 g másla
80 g studené vody
špetka soli
Mouku dáme do mixéru a přidáme na kousky nakrájené studené máslo a sůl. Mixujeme až nám vzniknou menší drobečky. Přendáme moukou s máslem do mísy a přidáme studenou vodu, vše rychle zpracujeme ve vláčné těsto, zabalíme do folie a necháme v chladničce odpočinout. Samozřejmě místo mixéru můžeme těsto zpracovat ručně, musíme však pracovat rychle.
Náplň
350 g chřestu
1 menší cuketa
100 ml mléka nebo smetany
100 strouhaného tvrdého tvarohu
4 vejce
sůl, čerstvě mletý růžový pepř
Chřest očistíme nakrájíme na menší kousky a dáme vařit na několik minut do osolené vody. Po uvaření ho schladíme studenou vodou. Cuketu si na struhadle nebo nožem nakrájíme na tenké plátky.
Těstem vyložíme koláčovou formu do které nalijeme našlehané vejce s mlékem, tvarohem, solí a pepřem. Povrch poklademe cuketou a chřestem, dáme péci do trouby při teplotě 200°C přibližně 20 - 25 min. Hotový slaný koláč můžeme posypat ještě tvarohem a ozdobit růžovým pepře. Podáváme vlažný.
Moc Vás zdravím s tímto jarním slaným koláčem a přeji pozitivní celý příští týden... :-)
Sonia
Aaaach jaaj...ten koláčik vyzera tak božsky až mi slinky tečú :-)) perfiš fotky, proste riadne lákadlo. Možno niekedy príde rad aj na túto pochuťku, ďakujem Soničko za receptík.
OdpovědětVymazatMaruško nemáš zač, přeji krásný týden a posílám moc pozdravů :-)
OdpovědětVymazatBezvadné! Miluju chřest a miluju quiche:-) Díky, díky Sonio, opět skvělý recept-brzy vyzkouším:-)
OdpovědětVymazatJani já děkuji Tobě, jestli máš ráda chřest tak Ti bude určitě chutnat, měj se hezky :-)
VymazatTak už konečně musím koupit chřest, tenhel koláč mě fakt ohromil, nádhera!
OdpovědětVymazatJani chřestová sklizeň je v plném proudu byla by určitě škoda nevyužít této výborné lahůdky, měj se fajn :-)
VymazatChřestová sezóna v plném proudu i tady v Provence, na trhu všude kam se podíváš! Včera jsem dělala téměř stejný koláč :-) a zítra bude chřest zase, na zelený čtvrtek.
OdpovědětVymazatKrásné velikonoce!
Zdena
Zdeni děkuji za návštěvu a krásné svátky i Tobě. Užívej se chřestovou sezonu jak můžeš, bohužel netrvá tak dlouho jak bychom chtěli :-)
VymazatLol, mleko. To ma byt recept za par kaček? A smetana jaka, 12pct? Hehe
OdpovědětVymazatA ten tvrdy tvaroh tam dela co? Do quiche patri tucny syr, ktery je i patricne drahy. Cuketu proc, proboha? Opet kvuli snizeni ceny, pac chrest je drahy? Nechcete nahodou to testo delat napul z masla a napul z margarinu?
Quiche je tucny a nakladny na suroviny, tecka.