středa 16. dubna 2014

Máta peprná


Dnes jsem zasadila další novou bylinku Mátu!
 
Tato bylinka určitě patří do zahrady, roste do výše 50 - 80 cm a je trvanlivá. Vzhledem k tomu, že se rozmnožuje jen výhonky kořenů, měli bychom si jednu rostlinku koupit u zahradníka.
Mátu můžeme pěstovat za oknem v květináči, nebo zasadit rovnou ven, do volné půdy. Výsev se provádí od dubna až do srpna, v domácích podmínkách kdykoliv. Listy máty peprné je možno sušit na zimní zásoby. Potřebuje lehkou půdu, poněkud vlhkou a dobře promísenou s rašelinou.
 
 
 
 
Jak tato bylinka chutná, není určitě tajemstvím: peprně a osvěživě. Chladivě osvěžující příchuť této  léčivé byliny je způsobena obsahem mentolu a používá se zvláště v Anglii, kde je nepostradatelným kořením klasické mátové omáčky ke skopovému masu. V naší kuchyni bychom měli máty více používat i když šetrně: čerstvých výhonků a listů do zeleninových a bylinkových polévek, do marinád pro maso, rybu a do sýrových pokrmů. Je výborná do jogurtových zálivek na salát a můžeme ji přidat i do tvarohových pomazánek a k novým brambůrkům na loupačku. Velmi krásně a zajímavě ozdobí a ochutí ovocné saláty a dezerty. Doplňuje i dezerty čokoládové.
 
Ať Vám máta krásně provoní jarní a letní dny...
Sonia
 

6 komentářů:

  1. Máta je fajn, nicméně v zahrádce je trochu pro zlost, protože výhonky, kterými se rozmnožuje, jsou fakt všude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale zato nám zase krásně voní a skvěle chutná, krásné svátky Věruš...:-)

      Vymazat
  2. Eeejha...tak Mäta, no to je moja a vlastne srdcovka celej rodiny :-)) a najmä citrónová, ta je tak príjemnejšia mätovejšia :-) Soničko krásna fotka ako živá. Pozdravujem Ťa a prajem krásne svietky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško děkuji moc ať i Tobě máta krásně voní, příjemné svátky :-)

      Vymazat
  3. Bez čerstvé máty a meduňky už si léto neumim představit. Máme jí na zahradě ve velkém květináči (čti: starém kýblu) a svědčilo by jí spíš dát jí někam na volno...takhle naše pravidelné otrhování moc nezvládá :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barunko děkuji za návštěvu ať i Tobě máta krásně roste a osvěží Ti horké letní dny, přeji krásné jarní svátky :-)

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty