Kdo je ochutnal určitě si zamiloval jejich jemné a bílé maso a jemnou chuť. Ale uznávám, že né všem toto mořské zvířátko musí dát jistotu v přípravě či konsumaci. Určitě někdo prohlásí, že je lepší smažený řízek či pečené vepřové s knedlíkem a zelím. Kdo však holduje středomořské kuchyni, možná se dá přesvědčit. Uznávám, že nejlepší příprava i chuť je zajisté přímo na místě, kde chobotnice jsou čerstvě vylovené a uvařené ve stejný den, ale ani ty hluboce zmrazené neztrácejí na kvalitě.
A tak jestli chcete ochutnat chobotničku zde je velmi jednoduchý recept na její přípravu.
Na tři porce budeme potřebovat
1 chobotnici o váze 1 kg
1 - 2 stroužky česneku
pár lžic olivového oleje
1 citron
sůl, pepř
dvě polévkové lžíce nasekané petrželky
Chobotnici dobře očistíme, případně odstraníme vnitřnosti a dáme do hrnce se studenou vodou. Přivedeme k varu, snížíme oheň a vaříme cca 1 - 1 3/4 hodiny, nebo až maso je měkké.
Chobotnici necháme vychladnou a opláchneme jí pod tekoucí studenou vodou, tím se odstraní blány a část kůže. Chapadla nakrájíme na malé kousky cca 2 cm a další části na menší kousky. Dáme vše do mísy, zalijeme olejem a šťávou z citronu, osolíme a opepříme dle chuti, přidáme česnek nakrájený na jemné plátky a petrželku. Dobře vše promícháme a dáme vychladit.
Podáváme s pečivem jako předkrm, nebo jako samostatné jídlo. Jestli si chcete obohatit tento pokrm můžete přidat na malé kousky nakrájené vařené brambory a řapíkový celer.
Nemůžu než Vám popřát dobrou chuť
Sonia
Uuuf teda chobotničky...čoby nie mame ich radi ale ...neviem ich pripraviť skúšala som to už viackrat a stale neviem dobre dochutiť. Takže si tuto pochutinku nechávame vždy na odborníkov v reštike a hlavne na dovolenkach :-) Maj sa krásne Sonička a pekný víkendik prajem.
OdpovědětVymazatMaruško máš pravdu, pro nás trochu neobvyklé a exotické, ale připravené od odborníků určitě chutná skvěle, krásnou neděli i Tobě :-)
VymazatJéje, tak ty zrovna nemusím:-)))
OdpovědětVymazatAjka
Já vím, někomu stačí jen kouknout, je to ryze osobní záležitost :-)))
VymazatMňam, dala bych si hned! Chobotničky mám moc ráda:-))
OdpovědětVymazat