čtvrtek 16. dubna 2015

Máte rádi chobotničky?



Kdo je ochutnal určitě si zamiloval jejich jemné a bílé maso a jemnou chuť. Ale uznávám, že né všem toto mořské zvířátko musí dát jistotu v přípravě či konsumaci. Určitě někdo prohlásí, že je lepší smažený řízek či pečené vepřové s knedlíkem a zelím. Kdo však holduje středomořské kuchyni, možná se dá přesvědčit. Uznávám, že nejlepší příprava  i chuť je zajisté přímo na místě, kde chobotnice jsou čerstvě vylovené a uvařené ve stejný den, ale ani  ty hluboce zmrazené neztrácejí na kvalitě.
A tak jestli chcete ochutnat chobotničku zde je velmi jednoduchý recept na její přípravu.
 
 

 
 
Na tři porce budeme potřebovat
 
1 chobotnici o váze 1 kg
1 - 2 stroužky česneku
pár lžic olivového oleje
1 citron
sůl, pepř
dvě polévkové lžíce nasekané petrželky
 
Chobotnici dobře očistíme, případně odstraníme vnitřnosti a dáme do hrnce se studenou vodou. Přivedeme k varu, snížíme oheň a vaříme cca 1 - 1 3/4 hodiny, nebo až maso je měkké.
Chobotnici necháme vychladnou a opláchneme jí pod tekoucí studenou vodou, tím se odstraní blány a část kůže. Chapadla nakrájíme na malé kousky cca 2 cm a další části na menší kousky.  Dáme vše do mísy, zalijeme olejem a šťávou z citronu, osolíme a opepříme dle chuti, přidáme česnek nakrájený na jemné plátky a petrželku. Dobře vše promícháme a dáme vychladit.



 
Podáváme s pečivem jako předkrm, nebo jako samostatné jídlo. Jestli si chcete obohatit tento pokrm můžete přidat na malé kousky nakrájené vařené brambory a řapíkový celer.
 
Nemůžu než Vám popřát dobrou chuť
 
Sonia
 

5 komentářů:

  1. Uuuf teda chobotničky...čoby nie mame ich radi ale ...neviem ich pripraviť skúšala som to už viackrat a stale neviem dobre dochutiť. Takže si tuto pochutinku nechávame vždy na odborníkov v reštike a hlavne na dovolenkach :-) Maj sa krásne Sonička a pekný víkendik prajem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško máš pravdu, pro nás trochu neobvyklé a exotické, ale připravené od odborníků určitě chutná skvěle, krásnou neděli i Tobě :-)

      Vymazat
  2. Jéje, tak ty zrovna nemusím:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, někomu stačí jen kouknout, je to ryze osobní záležitost :-)))

      Vymazat
  3. Mňam, dala bych si hned! Chobotničky mám moc ráda:-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty