Také máte rádi tyto červené malé plody na malém zeleném keříčku? Jsou nejen velmi hezké, ale i zdravé. V tomto období si vždy najdu trochu času na procházku v lese a k nasbírání těchto plodů. Mají vysoké procento živin a antioxidantů. Jsou velmi bohaté na vitamíny, minerály a obsahují malé množství kalorií.
Mají tedy blahodárný účinek na náš organismus, velké množství vitanimu C a vitanímu E, velký obsah vláknin. Snižují krevní tlak i cholesterol a pomáhají i při dietě.
I když se Vám jich nepodaří nasbírat velké množství, můžete si z nich připravit třeba džem k masům nebo sýrům, velmi jednoduchá a dobrá záležitost.
Na 500 g brusinek budete potřebovat
550 g cukru
šťáva z půlky citronu
nebo trochu červeného vína
2 - 3 hřebíčky nebo kousek celé skořice
pektin v poměru 1:1
Brusinky přebereme a dobře propláchneme tekoucí vodou. Dáme rozvařit na mírném ohni a přidáme koření, necháme ještě chvilku povařit a přimícháme cukr s pektinem. Vaříme do zhoustnutí, je-li potřeba odebíráme tvořící se pěnu. Uvařený džem nalijeme do sterilovaných skleniček, dobře uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnou.
Z lesa si můžete vždy přinést něco zajímavého i dobrého, tak krásnou procházku letním lesem...
Sonia
Soni, mňam brusnicový džem mám obzvlášť rada k pečenému mäsku. Tá sladká chuť so slanm mi veľmi chutí. Andrea
OdpovědětVymazatMilá Andreo máš plně pravdu, dvě rozlišné chutě, které se k sobě náramně hodí, díky za návštěvu, krásné dny
VymazatBrusinky mám velmi ráda i sušené, musím někdy také natrhat a zkusit džem.
OdpovědětVymazatKrásné dny.
Ála
Určitě vyzkoušej jsou nejen velmi dobré, ale i zdravé, mám je ráda i sušené v různých kombinacích, měj se krásně :-)
VymazatTeda to jsou tak nádherné fotky !! Krásné, hned bych si dala
OdpovědětVymazatJani díky moc, sladce kořeněná chuť je opravdu výborná, určitě někdy vyzkoušej, měj se krásně :-)
Vymazat