středa 30. dubna 2014

Světová výstava EXPO 2015 Milano


Dnes bych Vám chtěla připomenou jednu světovou událost, ke které bychom neměli zůstat určitě lhostejní, událost, která se postaví tváři v tvář této světové problematice a to EXPO 2015, jak do budoucna uživit planetu a aby již nikdo nemusel na vlastí kůži zažít co je to hlad.
 
 
 
 

Expo 2015 je název světové výstavy, která se bude konat v roce 2015 v Miláně v Itálii, tedy přesněji ode dneška za rok. Oficiální zahájení bude 30. dubna 2015 a bude trvat celých 6 měsíců. Ukončena bude 30. října 2015.
 
Téma pro tuto výstavu zní „Feeding the planet, energy for life“  tedy (Uživit planetu, a energie pro život). Téma bude zahrnovat vše co souvisí s jídlem, problémy 
 nedostatku potravin v některých částech světa. a zaměřuje svoji pozornost též na životní prostředí. Této výstavy se účastní 144 zemí z celého světa a očekává se účast 20 milionů návštěvníků.

 
 
Maskot EXPO 2015


Česká republika bude mít na Expo 2015 též své zastoupení.

Český pavilon má mít v Miláně dvě restaurace. Jedna bude spojená s jednacím sálem a určená zejména pro různá uzavřená jednání. Druhá bude zahradní, čistě pro zájemce o gastronomii. 
Náš  pavilon by měl návštěvníkům a světu představit tradiční české pokrmy, ale i tradiční ochranné známky a původní recepty.  
 
 
 
A jak se bude Česká republika reprezentovat na výstavě? Názory se liší.
 
Tuzemská hlavní jídla jsou pro žaludky turistů poměrně těžká. U gurmánů jim to ubírá šanci na to stát se celosvětovým hitem. Otázkou zůstává i to, co je vlastně česká národní specialita - guláš si nárokují Maďaři, řízky Rakušané a kvalitní knedlíky umějí třeba i v Německu.
 
Možná by se vyplatilo vsadit na klasické moučníky a polévky.
Kulajda, bramboračka, kyselo nebo valašská kyselica - všechno z toho funguje báječně. Stejně tak koláče jako valašské frgále, miletínské modlitbičky. Je to exotické a osloví každého. Toto se domnívá  food kritička Petra Pospěchová. Mezi regionální suroviny bude patřit například žatecký chmel a třeboňský kapr. Asi Čechy v Miláně nečeká vůbec snadný úkol, protože Italům je velmi těžké se zavděčit, jelikož jsou velmi vysazení na suroviny a gastronomii vůbec.
 
A co Vy a Expo 2015 jaký máte názor na tuto světovou expozici?
Přeji krásný den Sonia
 
 
 
Please help Google Translate improve quality for your language here.
 

2 komentáře:

  1. Milá Sonio,
    děkuji za příspěvek, který mě v mnoha směrech donutil k zamyšlení a motivoval k určitým postupům.
    Moučníky a české polévky jsou velice trefným postřehem...
    Moc se mi líbí Tvůj blog. Přeji mnoho milých čtenářů. Lidka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Lidko, moc Ti děkuji za Tvůj komentář a návštěvu, světová výstava na toto téma nebude mít určitě lehkou úlohu, hlad ve světe je bohužel ještě dnes tvrdou realitou, a né všichni si mohou dopřát každý den teplé jídlo. Měj se hezky :-)

      Vymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty