čtvrtek 22. března 2012

Čokoládová bábovka



Na téma bábovky bylo napsáno již mnoho, od forem až po recepty. Každý kraj, každá rodina má tu svoji oblíbenou. Já také, mám oblíbenou formu po prababičce, samozřejmě hliněnou, jak jinak. Člověk si nad takovou starou formou i zavzpomíná na časy dávno minulé. Bábovka v ní má  zvláštní chuť. Nejsem konzervativní typ, ale upéct bábovku v silikonové formě prostě ještě nedokážu. Stejné to asi bude i s recepty, které se dědí v rodině, každý má oblíbenou chuť a variantu. Já jsem si dnes z mnoha receptů vybrala tu čokoládovou, snad bude chutnat i vám.






Rozpis
3 vejce, 120 g másla, 150 g cukru, 300 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 4 polévkové lžíce kakaa, 100 g hořké čokolády, 1/8 mléka.

Vejce našleháme do pěny s cukrem, přídáme vanilkový cukr,rozpuštěné máslo, přesátou mouku a přášek do pečiva, mléko, kakao  a na malé kousky nalámanou čokoládu. Ušleháme vláčné těsto, které nalijeme do dobře vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C po 15 minutách na 150°C. Pokračujeme v pečení asi cca 30 min.





Dobrá bábovka je koncert pro vaše chuťové buňky.

2 komentáře:

  1. výborná, dlouho jsem takhle vynikající bábovku nejedla. díky :-) olivka

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, jsem moc ráda, že tě můj recept inspiroval a že chutnalo, díky za návštěvu...:))

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty