pátek 21. prosince 2012

Na Vánoce nesmí chybět vánočka

Vánočka, asi to nejoblíbenější vánoční pečivo, které nesmí chybět na vánočním stole. Provoněná rozinkami, mandlemi a nebo kandovaným ovocem. A protože jsem se letos rozhodla vyzkoušet nový recept, udělala jsem si takovou menší generálku pečení a vyzkoušela jsem recept z mé staré kuchařské knihy od Marie Janků Sandtnerové. A jako vždy její recepty jsou velmi přesné a spolehlivé. Těsto jako peříčko a při pečení krásně voní, prostě když z trouby voní vánočka jsou Vánoce!



Uvádím celý recept, tak jak je napsán v kuchařce. Jsou popsány dva rozpisy s různým dávkováním, já jsem použila ten druhý. Vánočka byla i tak dost velká a bohatě vystačí pro 6 osob.

Rozpis I.
120 g másla, 80 g cukru, 3 žloutky, sůl, citr.kůra, vanilkový cukr, 25 g čerstvého droždí, 1/4 l smetany nebo méka, 500 g hladké i krupičkové mouky (dala jsem půl hladké a půl polohrubé mouky), 50 g rozinek, 50 g kandovaného ovoce, 40 g mandlí, 1 vejce na potření, 10 g mandlí na posypání, 10 g másla na pomazání.

Rozpis II.
110 g másla, 100 g cukru, 2 žloutky, 1 vejce, sůl, citr.kůra, Na špičku nože muškátového oříšku, 1/4 mléka, 25 g čerstvého droždí, 50 g rozinek, 50 g mandlí, 500 g krupičkové mouky (dala jsem půl hladké a půl polohrubé mouky), 1 vejce na potření, 10 g másla na potření.

V míse si umícháme máslo do pěny, načež přidáme tlučený cukr, žloutky, sůl, citronovou strouhanou kůru, vanilkový cukr, a vše mícháme. Do umíchaného těstíčka přilijeme vykynutý kvásek přípravený z droždí, málo cukru, části mouky a vlahé smetany či mléka. Přídáme ostatní mléko a mouku, vypracujeme tuhé těsto, do něhož přidáme očíštěné rozinky, nakrájené kandované ovoce, loupané, drobně nakrájené mandle a dáme kynouti na vlahé místo v míse ubrouskem přikryté 1 hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 8 stejných dílů a vyválíme z nich stejné válečky. Nejprve zapleteme čtyři dohromady, položíme je na pomaštěný papír na plechu, pak upleteme tři, položíme je na prvé a poslední rozdělíme na 2 díly, které stočíme a položíme na povrch a vánočku dáme kynouti. Vykynutou potřeme vajíčkem a necháme malou chvíli oschnouti, načež jí ještě jednou potřeme vajíčkem, posypeme loupanými, sekanými mandlemi a dáme péci nejdříve do dobře vytopené trouby a když začíná povrch červenat, oheň zmírníme, vánočku přikryjeme papírem a dopočeme jí zvolna v mírné troubě. Pečeme jí v celku hodinu. (Já jí pekla méně, záleží jak hřeje trouba).



Vite že, vánočky jsou zřejmě jedním z nejstarších obřadních pokrmů v českých krajích o Vánocích. Již  za panování krále Václava IV. zaznamenal benediktinský mnich Jan z Holešova, žíjící v Břevnovském klášteře, že "v předvečer narození Páně veřící požívají velkého bílého chleba, to jest velkých vánoček nebo koláčů".

Krásné a klidné Vánoce Vám všem, a na závěr ještě jedna maličkost, než budete váčku péct napíchejte do ní pár dřevěných špejlí, to jen aby se Vám při pečení nesvezla.

20 komentářů:

  1. neskutečná nádhera! :-)
    já budu péct vánočku zítra a bude to moje premiéra a doufám, že ne derniéra. :-D Už mám nastudované, jak se plete, tak teď jen aby to všechno ostatní klaplo, sama jsem na sebe zvědavá :-)
    Ty jsi už velice zkušená, to jde vidět :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kivi, moc Ti děkuji a přeji Ti mnoho úspěchů při pečení, také Tvoje vánočka bude určitě velmi dobrá, není to zas až tak složité, až na to pletení. Také se někdy do toho zamotám...:)). Přeji Tí krásné Vánoce a hodně rodinné pohody :-)

      Vymazat
  2. Sonička máš pravdu...aj u nás si neviem Vianoce bez vianočky predstaviť. Zajtrá ju idem piecť. Tá tvoja je prekrásna. Želám Ti aby Vianoce v Tvojej rodine boli také krásne ako tá vianočka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko mockrát Ti děkuji, také já budu péct ještě jednou v neděli, tak doufám, že bude tak dobrá jako tato. Přeji i Tobě a celé Tvé rodině krásné Vánoce plné pohody a štěstí...:-)

      Vymazat
  3. Vianočku idem zajtra piecť aj ja...minulý rok nebola ktoviečo tak toho roku idem na
    druhý pokus. Stále nam ju piekla moja svokra, vedela upiecť najlepšiu vianočku
    a najlepšie moravské koláče, však pochádzala z Karvine...bohužiaľ už tu nieje a tak
    ju musím teraz piecť ja. Skúsim teraz Tvoj recept, môj je celkom iný. Po svokre sa mi
    recept nezachoval :-( Želám Ti Sonička, aj celej rodinke krásne a veselé Vianoce.

    OdpovědětVymazat
  4. Mery, přeji Ti hodně zdaru při pečení, i ta Tvoje vánočka bude určitě výborná. Já také již bohužel několik let peču sama :-( Mám několi osvědčených receptů ke kterým se vracím, ale tento je také velmi dobrý. Také já Ti přeji krásné Vánoce, hodně štěstí a pohody a celé Tvé rodině vše dobré. A hodně ptáčků u toho Tvého krásného krmítka...:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Na Vánočku se chystám v neděli..no uvidíme:-)
    Sonio, užij si Vánoce, pohodu, klid a ať se všechno daří:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani děkuji moc za milé přání i Tobě vše krásné a hodně rodinné pohody...:))

      Vymazat
  6. Je pravda , že Vánoce bez dobré Vánočky nejsou ono :)) A ta tvoje je krásně povedená, úplně ukázková:)

    OdpovědětVymazat
  7. Též jsem včera poprvé pekla vánočku, podle Pavlíny Berzsiové, dělala jsem ji s brusinkami, mandlemi a marcipánem. A je super! Ale ta tvoje je mnohem víc čučavější, mě ty fotky poslední dobou nějak nevycházejí (jak je málo přiroezněho světla, jsem u nás v tmavém baráku s focením jídla nahraná :-()
    Přeju krásné a pohodové svátky ado nového roku hlavně hodně zdraví, lásky a štěstí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Též Tobě krásné svátky plné pohody, štěstí a klidu. A do příštích dnů trochu toho sluníčka a dobré světlo při focení...:-)

      Vymazat
  8. zase meškám, ale o to viac sa teším, že som objavila túto krásnu vianočku a tiež aj fotky, ako z katalógu :-) Sonka, ďakujeme a aj Tebe a Tvojej rodinke prajem všetko krásne a dobré ešte v tomto roku a aj v tom Novom! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ywett, jsem ráda že jsi se zastavila na slovíčko, vánočka byla výborná a asi ještě upeču na Nový rok, přeji Tobě a celé Tvé rodině též vše nejlepší, hodně štěstí a hlavně zdraví a pohody. Šťastný Nový rok...:-)

      Vymazat
    2. Sonka, si milá a krásne ďakujeme ♥

      Vymazat
  9. No Soni .....vyzerá fantasticky , nádherne nafotené .....krásneho a veselého Silvestra :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, a Tobě též vše krásné, hodně štěsté a pohody v Novém roce...:-)

      Vymazat
  10. Preji novy rok stejne krasny a podareny jako je ta vanocka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, děkuji za milé přání, přeji i Tobě hodně štěstí, pohody a hodně prima receptů celý příští rok...:-)

      Vymazat
  11. Já do vánočky celé mandle zapíchám (vypadá jako ježek). Mandle nepadají a lehce pečením opražené chutnají - mńam.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty