neděle 16. září 2012

Broskvový koláč

Dnešním pečením mě inspiroval blog dorasart.blogspot . Její krásný broskvový koláč mě tak trochu připomenul, že vlastně příští týden je už poslední letní, a že ta spousta letního a výborného  ovoce je vlastně už pryč a budeme se z něho moci radovat zase až za rok. A tak jsem běžela ihned do obchodu a koupila si pár broskví nekrarinek na můj oblíbený koláč. Je pravda, že se tento  koláče  může připravit i s jiným druhem ovoce, ale broskvový je přece jen broskvový. A tak Dora, moc děkuji , že jsi mi Tvým receptem připomněla tento skvělý moučník a z roztržitosti nemusím čekat zase na příští rok. Oba koláče jsou si tak trochu podobné i když každá z nás má svůj oblíbený a vyzkoušený recept.




Můj recept je...



Linecké těsto: 150 g másla, 300 g mouky, 3 žloutky, 130 g cukru a 1 kávová lžička prášku do pečiva.
Vše zpracujeme v těsto, vyválíme na cca 3- 4 mm a vyložíme koláčovou formu o průměru 22 cm. Dáme do chladničky na 30 min.

Náplň: 3 - 4 broskve , 5 cukrářských piškotů, máslo, cukr a mouku na drobenku.

Do připravené koláčkové formy rozdrobíme piškoty, na které položíme na plátky nakrájené broskve, přidáme trochu cukru, a drobenku. Zbylé těsto protlačíme přes hrubé síto nebo použijeme lis na brambory a kousky těsta necháme spadnout na broskve. Při pečení tak vytvoří krášně křupavý povrch. Pečeme při teplotě 180°C cca 30 min.






Pokud se necháte, jako já, nalákat na tento výbor koláč přeji Vám dobrou chuť. Dora díky... :-)

13 komentářů:

  1. Nalákat se nenechám, ale vypadá moc dobře. :) Cítím až sem jak krásně voní...

    OdpovědětVymazat
  2. Týjo nalákat bych se i nechala, ale mě ty broskve tak hrozně chutnají čerstvý, že jsem je skoro všechny snědla;D Vypadá ale moc krásně!

    OdpovědětVymazat
  3. Před dvěma týdny jsem upekla broskvový koláč a vůbec se nepovedl..velká škoda, že jsem neměla tenhle recept, koláč vypadá naprosto báječně:-))

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá jako z nebe. :) Nádhera.

    OdpovědětVymazat
  5. koláč vypadá nádherně. Miluji takové ty koláče z lineckého těsta, to vždycky dělávala moje mamka z jablek a já se po tom mohla utlouct. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. nádherný koláčik...robievam jablkový ale ten tvoj broskyňový by som ochutnala...

    OdpovědětVymazat
  7. Wau, mňam mňam...vyzera suprovo, ale by som si dala :-)

    OdpovědětVymazat
  8. parádny koláčik si upiekla , mňam :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Přiznám se , že broskvový koláč jsem ještě neměla, takže ráda vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  10. krásny koláč a aj fotky, tlieskam :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Děvčata moc Vám všem děkuji, tento broskvový koláč je opravdu velmi lahodný a při pečení i krásně voní. A jak říká Kivi je výborný i s jablky, s hruškami a i se švestkami by mohl být výborný. Je třeba vyzkoušet i jinou variantu. Tak jestli budete chtít ochutnat, můžu jen doporučit, příprava je rychlá a velmi jednoduchá. Jsem ráda,že jsem Vás na konci léta takto broskvově naladila a ještě jednou Vám děkuji za Vaše milé komenty... :-)

    OdpovědětVymazat
  12. nádherný koláč, takéto milujem :)

    OdpovědětVymazat
  13. Biba, děkuji moc, máš pravdu tyto šťavnaté koláče jsou pohádkově dobré...:))

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše milé komenty